Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Vai Latvijā vajag saglabāt nāvessodu?
Publicēts 27. februārī, 2008.
"Vajag. Viņi nemainās," tā apgalvo kāds cilvēks intervijā "Kurzemes vārdam", kurš pats izcietis 5 cietumsodus. "Visi tagad Eiropas Savienībā dikti humāni pret slepkavniekiem. Viņiem esot jāsaglabā dzīvība. Nekas taču neesot vairs maināms, jo upuri beigti."

"Kuri tad būšot tie slepkavas, kas uz nāvi notiesāto nošaus, utt.? Manuprāt, tie būs cilvēki, kas dara savu darbu," saka intervējamais. "Gluži tāpat kā dažādās misijās aizsūtītie karavīri (arī no Latvijas!), kas nogalina, ja viņiem to liek. Un vēl samaksā naudu par padarīto. Nesaprotu, kur atšķirība?" 

Savu attieksmi pret šo jautājumu vienreiz jau mēģināju paust, rakstot "JĀ vai NĒ nāvessodam?" - gan pašā rakstā, gan arī tā komentāros. Un problēma arvien šķiet aktuāla. Šeit pārdomām publicēju vēl  vienu īsu fragmentu no minētās intervijas, ar pārējo tās daļu var iepazīties ziņu portālā TVNET.

"– Telefona sarunā teicāt, ka nāvessods jāsaglabā. Jo ir varmākas, slepkavas, izvarotāji, kurus nekas nespēs izmainīt.

– Jā, tā es domāju. Mana pieredze to apliecina. Tikai viens gadījums. Cietumā sēdēju otro reizi. Mūsu kamerai blakus bija uz nāvi notiesāto kamera. Mūs ģērba vienkrāsainās, nāviniekus – svītrainās drēbēs. Kādu dienu manā kamerā ieveda vīru svītrainajā kostīmā. Nesapratām, kas notiek. Cilvēks tāds pārlaimīgs. Izrādās, viņa apžēlošanas lūgums uzklausīts un nāvessods aizstāts ar 15 gadiem cietumā. Pirmajā dienā bijušais nāvinieks slavēja gan partiju, gan valdību un teica visiem paldies par saglabāto dzīvību, bet otrajā dienā... sāka kalt plānus, kuru un kā labāk novākt, kad atkal būs uz brīvām kājām. Vai apžēlošana, cietums viņam lika nožēlot nodarīto, pāraudzināja viņu? Taču ne. Vistrakāk, ja tāds tiek brīvībā un sāk izklaidēties. Jo pēc būtības viņam taču vairs nav ko zaudēt. Cietumos esmu ticies ar tā saucamajiem likumīgajiem zagļiem, kas savulaik, brīvībā esot, bija nogalinājuši vairākus desmitus cilvēku. Mierīgi."


Komentāri (4)
Chirix: Uz šīm pārdomām tevi pamudināja tevis paša iepriekšējais raksts par skolniekiem-rupekļiem? :D
27/02/2008 14:09
Džerijs Šterns: Drīzāk tavs komentārs par to, ka drīz būs skolnieku šaušana.
27/02/2008 14:11
Savanna: Es jau sen esmu par nāvessodiem. Vienmēr esmu bijusi par.
1. sēdēšana cietumā neko nemaina slepkavu raksturā un iznākot viņi turpina iesākto
2. kamēr viņi sēž, es uzturu slepkavas, piemēram, par to, ja man tiek nogalināts tuvs cilvēks, es tālāk katru mēnesi daļu nodokļu veltu sava tuvinieka slepkavam, kas sēž un kaļ plānus, ka nakamā varētu būt es... tizli, ne?
3. kamēr es maksāju par slepkavu uzturēšanu, mirst tik daudz bērnu, kuriem nav sociālo iestāžu, nav labu slimnīcu ar modernu aparatūtu un izremontētām telpām. Esmu par to, lai slepkavas tik novākti un mana nauda tiek pensionāriem un bērniem. Tad gribētos strādāt cītīgāk.
27/02/2008 17:46
DMG: Nu visus jau nemaz nebūtu godīgi tā vienkārši novākt - it īpaši ja ņem vērā, ka bieži tiek notiesāti arī cilvēki kuru nevainība tiek pierādīta pēc vairākiem gadiem, taču jā pilnīgi piekrītu, ka cilvēkus, kas to ir izdarījuši vairākkārt ir jāsoda ar nāvi. Kāpēc būtu jāuztur cilvēku, kurš nogalinājis 1. reizi un izvarojis un atkal nogalinājis 2. reizi nepilngadīgu meiteni? Es runāju apr te vienu gadījumu, kad cietumnieks iznācis no cietuma, kur nosēdējis par slepkavību izvaro nepilngadīgu meitenīti. Stulbi. Un tagad viņš sēž cietumā neko nedarot!
Vai tiešām mēs vismaz nevaram viņiem likt strādāt kādus tiešām smagus darbus, lai viņi paši sevi tur apmaksā un vairs nevēlas atgriezties?
28/02/2008 19:30
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: