Publicēts 14. martā, 2008.
Zanes raksts par "Gotiņām" neviļus atgādināja arī kādu citu kārumu un nesen ar to saistībā lasīto rakstu krievu mēdijos. Es runāju par saldajiem, glazētajiem sieriņiem. Uzreiz saku, runa nav par kādu konkrētu ražotāju, jo raksts nav par Latviju - un tomēr aizdomāties drusku liek...
2007. gada nogalē Viskrievijas ģenētiskās drošības asociācijas zinātnieki publiskojuši kādas neatkarīgas pārbaudes rezultātus, kurā tika testēti glazētie sieriņi. No 12 pārbaudītajiem eksemplāriem tikai 1 esot atbildis standartiem. Pārējie 11 esot bijuši ar šādām vai tādām nepilnībām, vienā atrasts pat zeltainais stafilokoks...
Pati "nekaitīgākā" parādība, kas bija šajos 11 sieriņos - paaugstināts (līdz 1000 reizēm) rauga saturs. Tas nozīmē, ka šādu sieriņu ēšana var novest pie organisma intoksikācijas, disbakteriozes, imūnsistēmas novājināšanās, kā arī dažādiem vielmaiņas un gremošanas sistēmas traucējumiem. Pusē eksemplāru bijusi zarnu nūjiņa (E. coli). Pastāv viedoklis, ka bērniem inficēšanās ar E. coli varot radīt pat letālu iznākumu. Neesmu biologs vai ārsts, nemācēšu galvot par šo viedokli. Vēl četros sieriņos atrada pelējuma sēni.
Zinātnieki pauduši viedokli, ka šāda situācija iespējama dēļ sanitāro un higiēnisko normu neievērošanas ražotājuzņēmumos. Tā neesot pirmā šāda rakstura pārbaude, un pelējuma sēnes, kā arī paaugstināts rauga saturs tāpat esot konstatēts ne jau pirmoreiz. Savukārt, kā izteicās biologs Aleksandrs Barānovs (kurš ir šīs pētnieku asociācijas prezidents) - zarnu nūjiņu parādīšanās produkcijā liecina tikai par to, ka darbinieki slikti mazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma...
Esamība liecina ne tikai par "ka darbinieki slikti mazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma..." Bet arī ka pati ražošana pieļauj tiešu cilvēka kontaktu ar ražoto produkciju. Tam gan tā nevajadzētu būt.