Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Tekila: mīti un realitāte
Publicēts 22. martā, 2008.
Ir daudz dzirdēts dažādu versiju par to, kādai ir un kādai nav jābūt īstai tekilai, kā tā ir jādzer un tamlīdzīgi. Šai rakstā pamēģināšu izanalizēt populākos no šiem "mītiem".

Tekilu ražo no destilētas kaktusu sulas.

Diezgan populāras muļķības. Patiesībā to ražo no tikai noteiktā Meksikas rajonā augošām agavēm (zilajām Weber).

Tekila ir jādzer rituālā ar sāli un citronu.

Nē! Īsto tekilu dzer bez jebkādām papildpiedevām - šotiņos no mazām glāzītēm. Esmu pat kaut kur dzirdējis sakām, ka sāli lietojot kā simbolu tam, ka Meksikā esot varen karsti un sāls garša tāpat vienmēr esot mutē. Taču reāli ir tā, ka Meksikā sāls un citrons lielākoties domāti tam, lai  tūristiem iedabūtu iekšā "falšo zaķi" - mixto tekilu. Bija laiks, kad īsto tekilu pārdeva milzīgos daudzumos, bet valstī tobrīd plosījās kāda slimība, kas nopostīja agavju audzes. Valdība atļāva ražotājiem pārdot mixto - kas ir tekilai līdzīgs alkoholisks dzēriens, taču tā sastāvā tikai puse cukura nāk no zilās agaves, bet otra puse ir zemākas kvalitātes (cukurbiešu u.c.). Šāda tekila ir krietni sīvāka pēc garšas, tāpēc arī tika izgudrots paņēmiens ar sāli un citronu. Uzreiz varu teikt vienu - tikai retais Latvijā ir dzēris īstu tekilu, pārdošanā lielākoties ir tieši šie pakaļdarinājumi. Īsto tekilu atļauts ražot tikai piecos Meksikas štatos, un pēc cenas tā ir ievērojami dārgāka. Ja gribat tikt pie tādas, būs jāmeklē iepakojumi ar uzrakstu "100% de agave" - kaut gan, mūsdienu viltojumu pilnajā pasaulē arī tas nav vairs nekāds rādītājs. Un arī cena nebūs noteicošais, pēc kā vērtēt tekilas kvalitāti - jo bieži vien cenas apjoms ir atkarīgs arī no iesaiņojuma oriģinalitātes.

Īstās tekilas pudelē ir tārps.

Arīdzan nebūs tiesa. Tārps ir atrodams cita meksikāņu dzēriena - meskala pudelēs. Šī kļūdīšanās varbūt ir tik izplatīta tāpēc, ka arī meskalu ražo no agavēm, tikai cita paveida. Daži amerikāņu ražotāji gan, cik zināms, arī tekilas pudelēs mēdz tomēr ielikt tārpus, taču tas ir tikai mārketinga paņēmiens, kuram nav nekāda sakara ar meksikāņu tradīcijām.

Visas tekilas ir vienādas, tikai iesaiņojumi dažādi.

Tekilas stipri vien atšķiras atkarībā no ražotāja, agavju audzēšanas un dzēriena ražošanas procesu īpatnībām, kurus ietekmē temperatūra, augsnes īpašības, izmantoto iekārtu atšķirības un vēl citi faktori. Ar tradicionālajām metodēm ražotā tekilā, piemēram, būs stipri izteiktāka agaves garša, nekā masu produkcijas galarezultātā. Arī ražošanas procesa ilgums šo to nosaka, atkarībā no tā pasaule pazīst dažādu nokrāsu tekilas - balto, zilo, sarkano. "Zelta" tekila gan pie tām neskaitās; tā patiesībā ir tā pati baltā, visbiežāk iekrāsota ar karamelēm.

Tekilai ir medicīniska nozīme. 

Varbūt tiešām ir - taču tā vēl nav atklāta... Ja nu vienīgi - kā redzēju vienā saitā jokojam, - ja katru dienu iedzersiet tekilas kokteili, tas padarīs Jūs par priecīgu cilvēku.


Komentāri (9)
Andzha: Izglītojoši, odnako :)
22/03/2008 00:40
NighttraiN: nedaudz papildinašu : Tekila iedalas tris daļās:
1. Blanco - dzidrs, balts, šķidrums, Tiek ražota daudzumos apmēram ka "Coca Cola". Dzerama tikai un vienigi kokteiļos (t.s kā Margaritas un citi maisijumi) tīra garša ir plastiska, un nekadas patikamas emocijas neizraisa, tieši šim mērķim kalpo sals un ne, ne citrons, bet citrusaugu ģimenei pederošš Laims.

2. Reposado - tumši dzeltenas krāsas šķidrums, ražota no veseliem Agaves augiem pirms bruvešanas nesagriežot, bet presejot, pec procesa izbeigšanas tiek turēta mucās no 6 mnešīem līdz 1 gadām, tiek baudīta tīra veidā vai atkal ar augstakminetiem sāli un laimu jo arī tam piemīt plastiska garša deļ cukuru maisijumiem.

3. Anejo - konjakkrāsas šķidrums kurš arī tiek dzerts ta pat kā konjaks, procesā agaves augi tiek sagriezti, atiriti, un gatavs produkts tiek turēts mucās no gada, līdz 6m gadiem. pats dargakais no visam tekilām. Lielakoties tirgojas zem zīmolā "Don Julio" mazas 0,6 pudelēs.
22/03/2008 15:46
Džerijs Šterns: Nu tad man arī jāpapildina :)
- blanco nonāk pārdošanā uzreiz pēc destilācijas;
- reposado, kā jau tu pats teici, tiek turēta vēl vairākus mēnešus mucās;
- anejo īpatnība ir tā, ka tā tiek turēta tādās mucās, kurās iepriekš turēts konjaks, no tā arī nokrāsa.
22/03/2008 17:37
The Incredible Man is Back: diezgan ok (jautrs) ir tekila bum veids kaa dzert teiklu, viskija glaazee ielejam kaadus 70 gramus spraita un pielejam klaat 30 gramus tekilas, tad aizsedzam ar roku glaazes aukshu un sitam glaazi aatri pret galdu, lai tekila ar spraitu sajauktos, un dzeram visu aaraa kamer viss burbuljo
25/03/2008 00:35
DarTAroreox: Drug Rehab Tampa Bay http://www.tahitimx.com/ - purchase phentermine online cheap phentermine In most cases, Phentermine is only used in the most severe situations. http://www.tahitimx.com/ - cheap phentermine no prescription
23/06/2011 17:28
licaPycle: Hello,
http://www.findingthebeatmovie.com/ - ambien without prescription
Interestingly, Ambien has been found to be effective for other purposes.
http://www.findingthebeatmovie.com/ - generic ambien cr
31/08/2011 07:33
freeo: Nezinu, bet man garšo tekila! :)
03/07/2018 17:26
Liene: Man patīk šis raksts!
20/08/2018 17:38
Samanta: Es tomēr PAR vīnu :p
20/08/2018 17:38
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: