Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Sic transit gloria urbis
Publicēts 12. janvārī, 2008.
"Regls bija dzejnieks. Visā mūžā viņš nebija sacerējis nevienu vārsmu – savu dzeju viņš izdzīvoja. Ja viņš tvertu pēc tintes un papīra, viņa žanrs būtu soneti par pilsētām. Viņš pētīja pilsētas tā, kā sievietes pēta savu attēlu spogulī, kā bērni, izjaukuši lelli, pēta līmi un zāģskaidas, kā vīrieši, kas apraksta plēsīgus zvērus, zoodārzā pēta krātiņus. Pilsēta Reglam nebija tikai ķieģeļu un javas krāvums, ko apdzīvo zināms skaits iedzīvotāju: viņam pilsēta bija būtne ar neatkārtojamu un savdabīgu dvēseli, īpats dzīvības sablīvējums, kam piemīt tikai tam vien raksturīga iedaba, smarža un noskaņa." /O'Henri, Ņujorkieša dzimšana/

Esmu nolēmis Jums pastāstīt vairāk par "urban exploration" kustībām pasaulē un Latvijā - šis būs ievadraksts. Pirmā kustība, kuru pieminēšu plašāk, protams, būs tā, kuru pārstāvu pats - Latvijas "UrbanTrip", taču turpmāk, ja Jums būs interesanti, rakstīšu arī par citām.

Kustības ideja

Lai pareizi izprastu „UrbanTrip” kustības ideju, ir jāielūkojas vēsturē. 16. gadsimta beigās – 17. gadsimta sākumā Anglijā notika intensīvas izmaiņas saimnieciskajā sektorā, īpaši agrārajā jomā. Dažādas politiskās reformas noveda pie kapitāla un zemes īpašumu koncentrēšanos šauras lielkapitālistu grupas rokās, kam laika gaitā loģiski sekoja nopietna tautas noslāņošanās, kas, galu galā, noveda pie diviem pilsoņu kariem (1642-1646 un 1648), nāvessoda izpildīšanas karalim (1649) un republikas dzimšanai. Šajos notikumos sava vēsturiskā loma bija arī t.s. digeru kustībai, kura pieprasīja dažādu sabiedrības slāņu tiesību vienlīdzību un ekspluatācijas apturēšanu. Kopumā ņemot, tolaik digeri varbūt nebija veiksmīgākā un panākumiem bagātākā organizācija, taču tās nosaukums un daļa tradīciju ir dzīvas joprojām.

Mūsdienās digeru vārdu pasaulē nes dažādas izcelsmes apvienības un organizācijas, kuras vieno, galvenokārt, interese par to, ko cilvēka acs neievēro ikdienā. Burtiskā līmenī tas ir viss, kas atrodas zem zemes vai būvju aizsega, filozofiskā – slēptā informācija, vēsture un politika. Organizāciju darbības līmeņi ir ļoti dažādi, sākot ar amatieriem, kuru darbība izpaužas klejošanā pa dažādiem pamestiem objektiem, parasti tikai personīgas intereses robežās, un beidzot ar nopietnām, politiski aktīvām organizācijām, kas iespēju robežās iesaistās valstiska līmeņa procesos. Viens no labākajiem piemēriem pēdējām ir Krievijas digeru kustība, kura uzstājas neatkarīgā eksperta lomā Maskavas pilsētas attīstības sfērā, kas ietver celtniecību, māju avāriju likvidēšanu un iedzīvotāju pārcelšanās jautājumus. 2006. gada sākumā šī kustība dibināja cilvēktiesību aizsardzības organizāciju, kuras profils ir komunālās tiesības un mājokļu celtniecības problēmas. Organizācija iestājas par tādu institūciju radīšanu, kas celtu iedzīvotāju informētību un kontroles iespējas mājokļu celtniecībā; šim nolūkam krievu digeri veido protesta komitejas ierindas pilsoņu tiesību aizstāvībai, kuri cieš no ierēdņu patvaļas un lielbagātnieku ekonomiskajām interesēm.

Latvijā tāpat pastāv dažāda līmeņa organizācijas un kustības, kuras savā darbībā vairāk vai mazāk ievēro digeru idejas. Ir jauniešu grupas, kuru mērķis ir klejot pa cilvēku aizmirstām vietām, dažām no tām jāsaka tomēr paldies par informācijas fiksēšanu, fotogrāfijām un apmeklēto vietu aprakstiem, kas tiek publicēti internetā. Tāpat eksistē arī profesionālu digeru komandas šī vārda tiešājā izpratnē, kuras darbojas ar speleoloģiju un arheoloģiju dažādos Padomju laika objektos. Līdzās atrodamas citas organizācijas, kas, līdzīgi Krievijas kolēģiem, iesaistās valsts un pilsētu sociālpolitiskajā dzīvē, veicinot iedzīvotāju interesi un izpratni par tās procesiem.

„UrbanTrip” šai organizāciju spektrā pārstāv zināmu „zelta vidusceļu”. Kustības pamatsastāvā ir vizuālās mākslas adepti, lielākoties fotogrāfi, kuri par savu mērķi izvirzījuši ar netradicionāliem, mākslinieciskiem paņēmieniem informēt sabiedrību par sociāli svarīgām problēmām - lielākoties tām, kuru pastāvēšanu nosaka urbanizācija: vides aizsardzības un harmoniskas pilsētattīstības sfērā. Realizējot savus mērķus, „UrbanTrip” sadarbojas ar dažādām sabiedriski aktīvām organizācijām. Vienlaikus „UrbanTrip” neaizmirst arī par mākslu kā tādu, organizējot pārgājienus un citas aktivitātes, kuru centrālais motīvs ir cilvēka spēja visā saskatīt skaisto, tvert mirkli. Mūs iedvesmo pilsēta. Tā pilsēta, kas sastāv ne tikai no daudzdzīvokļu mājām un rūpnīcām, ceļiem un tiltiem, bet arī upēm un kokiem, cilvēkiem un citām dzīvām būtnēm, kura ietver sevī vēsturisku arhitektūru un kultūru; šo sarakstu varētu turpināt bezgalīgi. Pilsētas garu atklāj visu tās elementu harmonija; Urban Trip – tas ir ceļojums cauri telpai un laikam.

Ja Jūs interesē apvienības rašanās priekšvēsture, aicinu ieskatīties šeit: http://www.urbantrip.lv/prehistory.htm. Tāpat ir pieejama radiointervija ar kustības vadītājiem.

Turpinājums sekos...

(c)Džerijs

(c)Džerijs

 (c)K.Eberliņš

(c)Kaspars


Komentāri (1)
Raitis: Kaut kas nedzirdēts!
03/07/2018 16:19
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: