Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
ShishaClub: Pīpes sagatavošana
Publicēts 23. aprīlī, 2008.
Kā jau minēju, standarta ūdenspīpe sastāv no divām pamatdaļām – ūdens rezervuāra un metāla virsdaļas. Pie metāla virsdaļas tiek pievienota šļauka, bet no augšas uzliek keramisku trauciņu tabakai. Tagad parunāsim par to, kā pareizi sagatavot pīpi tās tiešās funkcijas pildīšanai un ko vajadzētu īpaši ievērot.

Ūdenspīpes rezervuārā tiek ieliets ūdens, vīns vai cits aromatizējošs šķidrums (par ne-ūdens izmantošanu parunāsim kādreiz atsevišķi). Pēc tam ūdenspīpē tiek ievietota augšējā, metāla daļa. Caurulītei augšdaļas iekšpusē ir jātiek iegremdētai ūdenī 3-5 cm dziļumā. Ciešam minēto daļu savienojumam tiek izmantota komplektā ietilpstošā blīve. Pēc tam pievienojiet šļauku augšdaļas atverei; ja komplektā nav blīves, hermetizācijai var izmantot plānu foliju vai mitru papīru. Pēc tam ir vērts pārbaudīt vārstuļa hermētiskumu - aizveriet augšdaļas atveri ar pirkstu un pamēģiniet ievilkt gaisu caur iemuti. Gaisam vajadzētu vilkties ar grūtībām. Tālākajā procesā ūdenspīpei tiek uzlikts tās keramiskais rezervuārs, kas domāts tabakai; arī tam ir jātiek pievienotam hermētiski.

Ja ūdenspīpē ielej vairāk ūdeni, paliek mazāk vietas gaisam un dūms sanāk mazākā apjomā, bet koncentrētāks - taču nevajag liet arī pārāk maz, cerot tādējādi lielāku dūmu dabūt, jo zudīs tā blīvums.

1. Rezervuārā ieliek nedaudz tabakas - bet nevajag to likt pārāk blīvi vai arī par daudz.
2. Cieši noklājiet tabakas rezervuāru ar foliju vai speciālo režģīti. Ja izmantojāt foliju, izveidojiet tajā dažus caurumiņus, lai karstums no oglēm labāk piekļūtu tabakai.
3. Aizdedziniet ogli un ar knaiblēm uzlieciet to virs folijas vai režģīša.
4. Nedaudz uzgaidiet, kamēr ogles karstums piekļūst tabakai, un sāciet pīpēt.

Šie četri punkti – tā ir pīpes sagatavošanas standartizēta pamācība. Un it kā vienkārši. Taču, ja gribat panākt no savas pīpes kaut ko labāku, sajust tās dvēseli un atrast ar to īstu draudzību, Jums nāksies ievērot desmitiem nianšu. Tas viss ir tikai un vienīgi personīgās prakses jautājums.

Sagatavojot tabaku ielikšanai pīpē, iesaku to saplucināt, sadalīt sastāvdaļās, nevis vienkārši iespiest veselā pikā – galvenais Jūsu pīpē ir, lai tabaka kustu, nevis degtu, un tai būtu nodrošināta pietiekama skābekļa piekļuve. Tabakai ir jāelpo. Ja veidojat tabaku kokteili, rēķinieties ar to, kādu garšu īsti gribat panākt, un saskaņā ar savām vēlmēm tad jau lieciet tabaku slāņos vai jauciet kopā. Rezervuārs ir mazs, izpausties grūti – bet var. Tāpat gadās, ka standartkomplektā iekļautais rezervuārs ir ar zemām malām, taču Jums ir visas iespējas pastaigāt pa veikaliem un nopirkt citu – tas nav dārgs prieks. Piedevām, arī veikalā pieprasiet iespēju izvēlēties no vairākiem, jo tie vienmēr savā starpā atšķiras, bet šeit pat milimetri izšķir daudz.

Runājot par pēdējo, ir arī tādas ūdenspīpes, kurām šie rezervuāri ir ar vairākām „galvām” – tad katrā var ielikt savu tabaku (pats esmu redzējis dubultos un trīskāršos rezervuārus). Protams, tad vajag arī vairākas ogles un, tā teikt, spēju nodrošināt visiem elementiem harmonisku iekļaušanos procesā. Eksperimentēšana ir Jūsu rokās.

Lieciet tabaku tā, lai starp to un rezervuāra malu paliek vēl brīva vieta – atkal jau tāpēc, lai tabaka neaizdegtos, esot pārāk tuvu oglei. Ja tas notiks, Jūs jutīsiet tikai deguma garšu un vēlāk mocīsieties ar galvassāpēm. Neliekas patīkami, vai ne? Vislabāk ir atstāt brīvu telpu vismaz 5-7 mm augstumā. Arī foliju parasti rekomendē likt vairākās kārtās. Lietojot speciālo režģīti, ir vieglāk to regulēt, jo režģītis ir biezāks. Toties zūd hermētiskums. Ja folijai pa caurumiņiem nāk tikai gaiss un dūmi pretējā virzienā neiet, ar režģīti tā īsti nav. Es pats šo dilemmu atrisināju nejaušas idejas iespaidā, sākdams lietot biezo foliju, kuru izmanto celtniecībā. Tā ir pietiekami bieza, lai būtu vieglāk regulēt atstatumu starp ogli un tabaku, un reizē pietiekami plāna, lai to aplocītu ap rezervuāru un panāktu maksimāli hermētisku slēgumu.

ShishaClub: Ūdenspīpes iegāde

ShishaClub: Ievada vietā 

Ūdenspīpes un veselība 


Komentāri (3)
Mikausis: Nākamo rakstu varētu uzrakstīt par to, ko pildīt iekšā. Kāds pildījums štimmē ar kādu tabaku... Laikam jau tā vairs nesauksies "ūdens"-pīpe, bet šādā veidā, kad apriebušās visas pieejamās tabakas, var atklāt jaunus apvēršņus.
ieteikumi no manas puses:
* vislabākā folija ir tāda, kura atrodama vecmammas skapjaugšā. ar režģi nav "tā" efekta. modernās jāloka dubultā. jo tievāka adata un mazāki caurumiņi, jo labāka vilkme.
+ iemetam rezervuārā ledusgabaliņus. dūms būs vēss un patīkams.
+ ūdens vietā ielejam pienu. labi iet kopā ar banānu, kokosu, meloņu tabaku. tas piedod savdabīgu garšu. pašam ļoti iet pie sirds.
+ var liet iekšā kaut ko alkaholisku, piem., vīnu. vīnam nebūt nav jābūt dārgam, bet "spirtotos" neieteiktu. vīns+ ledus+ķiršu tabaka. būs ok. un varbūt vēl "iegriezīs"
23/04/2008 16:29
Džerijs Šterns: Mikausi - es kādreiz rakstīju grāmatu par ūdenspīpēm, tikai vēlāk izlēmu to neturpināt - tā ka materiāla man ir oj cik daudz par ko rakstīt, vari pat priekšā neteikt :D Grāmatas vietā es sāku bīdīt domubiedrus oranžajā un ShishaClub forumu, lai varētu pa tiešo atbildēt uz praktiskiem jautājumiem - jo man tiešām gribas palīdzēt cilvēkiem izprast ūdenspīpes dvēseli, bet grāmatu jau neviens līdzi vienmēr nestaipīs :D
23/04/2008 16:50
Džerijs Šterns: Bet, kas attiecas uz tavu pēdējo piezīmi, es atkaliņ tieši otrādi iesaku spirtotos un neiesaku rūgstošos :)) Kāpēc? Laiks ies, raksti nāks :D
23/04/2008 16:50
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: