Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Rolanda ordenim - kārtējais gadiņš!
Publicēts 20. oktobrī, 2008.
Patiesi, kārtējo savu jubileju nosvinējusi Latvijas Rolandu apvienība - Rolanda ordenis, kura priekšgalā ir Latvijas Aktieru asociācijas prezidents Rolands Zagorskis. Paša mestra vārdiem runājot, ordenis dibināts, lai godātu un turētu piemiņā Rolanda vārdu, kas simbolizē taisnīgumu, godaprātu, vīrišķību un pašuzupurēšanos. Ordeņa darbība balstīta uz savstarpēju izpalīdzību, biedriskumu, ētikas un estētikas kopējo saskarsmes punktu meklējumiem.

Vārdam 'Rolands' ir sena, vāciska pagātne, kura sakņojas jēdzienā "slavena zeme" ('hrod' + 'land'). Būtībā šis vārds nozīmē sekojošo - to deva cilvēkam, kas "cēlies no slavenas zemes". Taču daudz ciešāk ar savu bruņiniecisko nozīmi vārds apaudzis franču un itāļu romantiskajās varoņsāgās; īpaši slavenu to padarījusi poēma par franku karaļa Kārļa Lielā aizstāvi, drošsirdīgo bruņinieku Rolandu ("Rolanda dziesma", 11. gadsimts). Šī poēma vēsta, ka vēsturiskajā kaujā Ronsesvalles aizā (Roncevaux, Roncesvalles - Pireneji, 778. gads) varoņa nāvē, aizstāvot karaļa godu, kristiešu bruņinieks Rolands kritis no neganto islāmistu saraceņu rokām, kuri šai aizā ierīkojuši slēpni.

Arī šobrīd Rolanda ordenis, kurā ir nedaudz vairāk kā 60 biedru, aicina atsaukties citus Rolandus Rīgā un visā Latvijā, lai turpinātu celt godā Rolanda vārdu un bruņinieka Rolanda ideālus. Apvienība savu mājvietu atradusi teātra "Hamlets" telpās, kura vadītājs tāpat ir Rolands Zagorskis. Ja Jūs esat Rolands vai arī kāds no tiem ir Jūsu radu, draugu un paziņu lokā, nekavējieties - Rolanda ordenis gaida!

Konktaktinformācija: http://www.hamlets.lv/ordenis/

Attēlā: Svinību noslēgumā ordeņa biedri veica svinīgo gājienu līdz Rolanda piemineklim Vecrīgā. 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: