Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Pirmslaulību līgums
Publicēts 20. aprīlī, 2008.
Vēl viens raksts no senāka krājuma - un arīdzan, manuprāt, aktualitāti vēl nav zaudējis. Ja noder, sakiet paldies, pretējā gadījumā piesakiet piketu pret mani pie Saeimas vai Ministru kabineta.

Pirmslaulību līgums – kas tas par zvēru un ar ko tādu ēd, ne katram ir skaidrs, vismaz Latvijā. Cituviet ārvalstīs, īpaši uz dažādiem līgumiem, saistību dokumentiem un strīdus prāvām kārajā Amerikā, pirmslaulību līgums šķiet esam gluži ierasta lieta, taču pie mums šāda prakse nav populāra. Tomēr ik pa laikam vienā vai otrā diskusijā jautājums „uzpeld", tāpēc šoreiz esmu nolēmis apkopot un pasniegt Jums manā rīcībā esošo informāciju par pirmslaulību līgumiem.

Dažādās formās pirmslaulību vienošanās, protams, ir pastāvējušas cauri visai pasaules attīstībai, kamēr vien eksistē laulības institūts kā tāds. Taču kā juridisks jēdziens tas vairāk vai mazāk nāk no tās pašas jau minētās Amerikas, kur tas bija īpaši nepieciešams periodā līdz 1848. gadam, kad ASV tika pieņemts tā saucamais „Precēto sieviešu īpašuma akts" (Married Women's Property Act). Pirms tam Amerikas sievietēm, stājoties laulībā, visa iepriekš piederējusī mantība automātiski nonāca vīra pārvaldībā, ja vien nebija noslēgts pirmslaulību līgums, kas definēja citādu mantas sadales principu. Tāpat šīs sievietes vairs nevarēja iegūt jaunus īpašumus vai slēgt līgumus. Ja vīrs laulību laikā nomira vai laulība tika šķirta, sievietes zaudēja savu agrāko īpašumu pavisam. Situācija mainījās, kad minētais īpašuma akts ieguva likuma statusu, tomēr juridiskajā apritē palika arī pirmslaulību līgumi.

Daļa cilvēku uzskata, ka pirmslaulību līguma jēdziens kā tāds savā ziņā traumē laulībām piemītošo romantismu. Tas it kā jau saknē pieļaujot laulības šķiršanas iespēju un tādējādi psiholoģiski mazina laulības izdzīvošanas iespējas. Tomēr, slēdzot tik cilvēka dzīvei būtisku savienību kā laulība, manuprāt, cilvēkiem ir jāapzinās reālā pasaules kārtība, „rozā briļļu" sindroms noteikti var aizvest pie daudz lielākām traģēdijām, nekā šāds apdrošinošs pirmslaulību līgums. Taču katrs ir tiesīgs pats lemt, un juridiska līguma jēdziena pastāvēšana kā tāda neapdraud tās laulības, kuru slēdzēji negrib izmantot likumdošanas sniegtās iespējas. Raksta turpinājums domāts tiem, kas tomēr interesējas par pirmslaulību līguma īpatnībām.

Pēc savas būtības pirmslaulību līgums ir parakstīta un notariāli apstiprināta vienošanās par laulības mantiskajiem un naudas sadales principiem. Manuprāt, šāds līgums drīzāk stiprina laulību, jo dod pamatu iepriekšējai, nopietnai un godīgai pirmslaulību sarunai par materiālo pusi, kas abiem iesaistītajiem liek pilnībā apzināties gaidāmā notikuma svarīgumu un turpmāko atbildību. Tāpat tas palīdz saprast, cik lielā mērā jaunais pāris ir materiāli gatavs kopdzīvei un ar kādām grūtībām būs tuvākajā laikā jāsastopas – ir daudz labāk saprast to pirms, nevis pēc kāzām un tad sākt meklēt „vainīgo", vai, kas ir vēl ļaunāk, saprast to tikai tad, kad jau piedzimis bērns. ASV speciālisti min arī tādus tiesvedības gadījumus, kad pirmslaulību līgums glābis bērnu labklājību – saistībā ar kāda no laulātajiem materiālajām saistībām ar iepriekšējo laulību dalībniekiem. Visbeidzot – ja pāri tomēr kādreiz piemeklē šķiršanās nelaime, iesaistītās puses jau iepriekš rēķinās ar sekām, un līgums dod iespēju tām, šķirot laulību, palikt daudz maz normālās, cilvēcīgās attiecībās, nevis katram iegūt uz mūžu jaunu ienaidnieku.

Izvēloties slēgt pirmslaulību līgumu, ir jāņem vērā vairākas būtiskas lietas; viena no tām, varbūt pat svarīgākā, ir diskutēt par to ar otru pusīti laicīgi, nevis īsi pirms laulību dienas, pasniedzot to kā potenciāli nepatīkamu pārsteigumu. Esiet godīgi pret sevi un savu nākamo dzīvesbiedru! Ja ir iespējams, algojiet nevis vienu kopīgu, bet katrs savu juristu, kas Jūs var objektīvi konsultēt un pārstāvēt.

Labprāt palasīšu komentāros Jūsu viedokļus un attieksmes atspoguļojumu pret apskatīto jautājumu - kaut vai kā specialitātē nestartējušu psihologu mani tas interesē.

Komentāri (5)
kurmis: vai laulības līgumu var apstrīdēt tešās puses?
20/04/2008 20:50
Artis: Tā arī nekļuva skaidrs, kuri ir tie gadījumi, kad šādi līgumi tiek slēgti.
21/04/2008 10:04
Savanna: šitas labs, ja kāds ir varen turīgs, bet, ja nē... nav vajadzīgs līgums. Laulību laikā iegūtais tāpat ir kopīgs un tā arī vērtējams šķiršanās laikā, jo neba viens bez otra atbalsta par miljonāru kļūs :)
21/04/2008 10:14
mOka: nu laulības laikā arī laulību līgumu var noslēgt, ja pirmslaulību nav sastādīts.

Savanna; nepiekrītu Tev. pastāv visāda veida riski, ka pēkšņi viens labu mantojumu saņem un otrs kļūst alkatīgs, viens kļūst narkomāns piem un ieslīgst baigos parādos, tie jau arī tad dalīsies uz abiem. nu visādi dzīvē gadās.

lai gan pati nezinu vai būtu gatava uz šādu soli- jau pirms jaunas dzīves sākuma paraxtīt spriedumu par tās nobeigumu.
21/04/2008 13:54
Džerijs Šterns: Savannai: ir tiešām vesels lērums lietu, kas arī, laulības laikā iegūtas, neskaitās kopējas. Un, no vienas puses, protams, ir jau jauki domāt, ka viss ir mūžīgs, arī jūtas - taču no kaut kā jau pasaulē tie sabrukušie pāri rodas...
21/04/2008 13:59
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: