Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Padomju suņi kosmosā
Publicēts 12. martā, 2008.
Tāda dīvaina tēma rakstam droši vien, taču man tīk itin bieži pamest acis pāri plecam pagātnē, parakāties dažādos sen aizmirstos faktos un notikumos. Konkrētās pārdomas savulaik izraisīja man ļoti sirdij tuvā dāņu eksperimentālās elektronikas mūziķa Andersa Trentemollera klips „Moan”, kas veltīts kucītei Laikai, kas tika Padomju laika eksperimentos aizsūtīta kosmosā un neatgriezās.

Minētais sunītis kosmosā gāja bojā, domājams, diezgan nepievilcīgā nāvē, jo attiecīgie zinātnieki tolaik vēl nemācēja kosmosa mašīnas dabūt arī atpakaļ. Bet kosmosā, kā zināms, skābeklis un citi dzīvībai uzturēšanai nepieciešamie komponenti ir ātri izsīkstošs resurss… Nepatīkama nāve jebkurai dzīvai radībai, arī sunim. Bet reāli šis cietušais suns netiek sevišķi pieminēts. Parasti, ja vispār ir zināšanas šai jomā, cilvēki kā pirmos Padomju suņus kosmosā min Belku un Strelku, kas patiesībā ne tuvu nebija pirmie. Vienkārši tie bija pirmie, kas atgriezās, pie tam dzīvā veidā.

Labs ir, nemocīšu Jūs ar savām pārdomām. Vienmēr jau ir jautājums, vai zinātne attīstītos, ja nebūtu iespējas eksperimentēt ar dzīvniekiem, strīdi par šī jautājumu morālo aspektu nebeigsies nekad. Šai rakstā lielāku uzsvaru likšu uz informāciju par visiem Padomju laika sunīšiem, kam bija (iespējams, apšaubāmais) gods palidot kosmosa raķetēs. Iespējams, kādreiz uzrakstīšu par šo tēmu arī pasaules kontekstā, ja būs lasītāju interese. ASV, ja nemaldos, lielāku uzsvaru lika uz pērtiķiem – acīmredzot, kā vidusmēra cilvēkam (vai vidusmēra amerikānim) tuvāko dzīvnieku. Vēl trīs valstis, kurām bija šāda tipa zinātniskās programmas, bija Ķīna, Francija un Japāna.

Padomju zinātnieki uzsvēra, ka tieši suņi esot tie dzīvnieki, kuri visvieglāk pārdzīvojot ilgstošus bezaktivitātes periodus. Tā saucamajos treniņos lidojumiem izvēlētie suņi tika 15-20 dienas turēti nekustīgi nelielos konteineros. To urīna un fekāliju izvades sistēmas bija piemērotas tā, ka varēja izmantot tikai kucītes (neprasiet man, kā tieši). Šajos konteineros viņiem nācās izciest arī lidojumu simulācijas – „jālido” centrifūgās utt. Arī īstajos lidojumos tiem nenācās viegli, apmēram 2/3 suņu radās nopietnas problēmas ar gremošanu un asinsriti.

Sākumā suņiem bija jālido Zemes orbītas ietvaros – lielākoties ģeofizikālo pētījumu raķetēs R-1 lielā augstumā. Pirmie tādi bija Deziks un Cigans (Čigāns), kas 1951. gada 22. jūlijā lidoja apmēram 100 km augstumā. Ciganam pēc tam paveicās, viņu atdeva jauniem saimniekiem un atstāja uz Zemes, kamēr Dezikam nācās lidot vēlreiz kopā ar kucīti Lisu (Lapsu), un abi gāja bojā. Kucītes vārda māsa, cita Lisa lidoja šādā pat augstumā 1954. gadā kopā ar Rižiku (Rudo).

Kad nāca kucītes Smelajas (Drošās) kārta, viņa neattaisnoja savu vārdu un dienu pirms lidojuma aizlaidās lapās. Tomēr nākošajā dienā zinātnieki sunīti atrada un aizsūtīja orbītā kopā ar Mališku (Mazo). Citam šunelim, ko dēvēja par Boliku, veicās vairāk – pēc aizbēgšanas no laboratorijas viņu neatrada. Taču nepaveicās citam, ko aizsūtīja Bolika vietā, neiedodot pat īstu vārdu – suni nosauca par ZIBu (kas krieviski bija saīsinājums no „Pazudušā Bolika Aizvietotājs”).

Veseli seši lidojumi bija jāveic Otvažnajai (Drošsirdei); pirmajā no tiem viņa devās kopā ar Snežinku (Sniegpārsliņu) un trusi Marfušu (krieviskais deminutīvs no vārda Marta). Līdzīgus lidojumus veikušas arī Dimka (Dūmainā), Modnica (Modes dāma) un Kozjavka (Knisle). Zināms, ka ir lidojuši vēl vismaz četri suņi – un vismaz divi vai vairāk nav atgriezušies dzīvi.

Kucītes Albīna un Ciganka (Čigāniete) tika tehnisku problēmu dēļ katapultētas no lidmašīnas 85 km augstumā, tomēr laimīgi nonāca uz zemes neskartas. Divas citas, Damka (Dāmīte) un Krasavka (Skaistulīte) piedzīvoja orbitālās raķetes avāriju, taču arī palika dzīvas.

Ja reiz esam ķērušies pie raķetēm, pāriesim uz kosmosa tēmu. Kā jau tiku minējis, pirmais suns orbītā bija kucīte Laika, kura neatgriezās. Viņa mira apmēram starp lidojuma piekto un septīto stundu no stresa un pārkaršanas. Šis nāves iemesls ilgi netika atklāts sabiedrībai, vēlāk zinātnieki publiski to nožēloja – taču sunītim jau no tā vieglāk netika. Nākamie zinātnes upuri bija Barss un Lisička (Lapsiņa), kuri gāja bojā raķetes sprādzienā 28,5 sekundes pēc tās starta.

Pirmie suņi, kas atgriezās neskarti no kosmiskā lidojuma, bija Belka (Vāverīte vai drīzāk Baltā) un Strelka (Bultiņa). Viņām gan lidojumā bija visai paliela kompānija – pelēkais trusis, 42 peles, 2 žurkas, bariņš mušu un vesela rinda augu un sēņu. Visi „pasažieri” izdzīvoja. Strelka vēlāk dzemdēja sešus kucēnus, no kuriem vismaz viens, vārdā Pušoks (Pūciņš) tika tāpat izmantots treniņos, taču kosmosā tā arī nekad neaizlidoja. Vēl vienu kucēnu, meitenīti Pušinku (Pūciņu) N. Hruščovs uzdāvināja Dž. F. Kenedijam; tā sastrādāja grēku darbus ar Kenedija meitas suni un dzemdēja kucēnus, kurus Kenedijs vēlāk jokojot sauca par pupņikiem (pēc analoģijas ar krievu kosmosa staciju Sputnik).

Nākamie suņi kosmosā jau atkal bija mazāk veiksmīgi. Pčolka (Bitīte) un Muška (Mušiņa) gāja bojā kopā ar dažiem augiem un insektiem, kad navigācijas kļūdas dēļ izšķīda kosmosa kuģis „Sputnik 6”. Divas citas kucītes, Zvjozdočka (Zvaigznīte) un Černuška (Melnīte) lidoja kopā ar cilvēkveidīgām lellēm, kuras tika katapultētas, dzīvniekiem paliekot raķetēs un izdzīvojot. Černuškai kompānijā bija arī dažas peles un jūrascūciņa, par kuru likteni gan vēsture klusē.

Visbeidzot, kosmosā lidoja arī suņi Veteroks (Vējiņš) un Ugoļoks (Oglīte) un pavadīja orbītā 22 dienas, kas līdz šim ir rekordlaiks, kuru kosmosā pavadījis kāds suns.

Nobeigumā noskaņas saglabāšanai veltu Jums šo teksta sākumā pieminēto dziesmu.

 


Komentāri (15)
Džerijs Šterns: Iespējams, mix.lv nāksies pat izdomāt kādu rakstu kategoriju speciāli man, jo kļūst arvien grūtāk "ierakstīties" esošajās. No otras puses, varbūt tas nozīmē, ka man nemaz nevajadzētu rakstīt par neparedzētām tēmām. Taču vismaz šoreiz uzdrošinājos.
12/03/2008 16:19
Miks: Džerijs Šterns: kategoriju nosaukt tavā vārdā? :)
12/03/2008 16:27
Džerijs Šterns: Man ar bezmaz tāda doma radās :D "Džerija pārdomas" :D
a to vilksviņzin, kā to patiesībā nosaukt, kā un ko es rakstu.
Bet ja runājam reāli - es tiešām nez, vai tādam mix.lv maz ir nepieciešami šāda tipa raksti, varbūt labāk turēties pie esošajām kategorijām, citādi šādās pārdomās pa vidu noslīkst reāli aktuālais.
12/03/2008 16:33
Miks: Džerijs Šterns: nu sanāk jau kišmiš ar rozīnēm, bet tieši šāds jau arī ir mix.lv nosaukums - maisījums. Aktuālas lietas, samaisītas ar tādām, kuras aktualitāti tik ātri nepazaudēs. Es nezinu kā to "pacieš" citi lasītāji, bet man tīri labi iet pie sirds.

mix.lv ar to arī ir lielisks, ka katram ir iespēja pastāstīt jaunumus vai izkliegt sāpi. Gribētu teikt, ka esi šeit gaidīts viesis un autors, lai ko arī tu paustu un rakstītu, jo tevis rakstītais vienmēr spēj nošaut 3 zaķus: noderīgi, interesanti, izklaidējoši. Kā arī ir rinda ar rakstiem, kas liek apstāties un padomāt par dzīvi. Manuprāt, lieliski.
12/03/2008 16:39
Džerijs Šterns: Tu skaties, ka es nekļūstu lepns :D
12/03/2008 16:39
Zane: Man jau nu liekas, ka mix.lv "vajadzētu turēties" pie tā, kas ir interesants un tā kā šādas pārdomas IR interesantas, tad tādas noteikti vajadzētu rakstīt! :)
Nespēšana iekļauties rāmjos (šajā gadījumā kategorijās) ir normāla radoša cilvēka izpausme, vai tad ne?
12/03/2008 16:43
Džerijs Šterns: DAVAI šo tēmu komentāros slēdzam un tālāk rakstām, ja ir par konkrēto rakstu.
Citādām lietām, ja vajag, drōši var izmantot šos: jerry[at]urbantrip.lv vai skype (neticēsiet, niks urbantrip)
------------------------------------------------------------
12/03/2008 16:47
daiņis: komon - nomoirt no skabekļa trūkuma ir kaifīgi!!!
12/03/2008 23:21
Holmss: Interesējies par astronomiju, vai arī tikai par beigtajiem suņiem? Nevajag aizmirst arī amerikāņu mērkaķus :D
13/03/2008 18:22
Džerijs Šterns: Acīmredzot, tu ne pārāk kārtīgi izlasīji rakstu. Un ko par hostingu nemaksā? :D
13/03/2008 18:42
Džerijs Šterns: Bet "interesējos" es par cilvēku nežēlību.
13/03/2008 18:42
Savanna: Skumji palika...

Skaista dziesma un klips arī izcils, manuprāt.
14/03/2008 10:31
Andzha: Pavlovs arī nebija jauks pret sunīšiem, taču viņam par to piešķīra Nobela prēmiju.
Life is pain
22/03/2008 00:27
Džerijs Šterns: Pavlovu bērnībā sakoda suns. Sakoda un aizmirsa. Bet Pavlovs izauga un neaizmirsa...
22/03/2008 00:33
Aigars: Ja intresē,varu vēl iedot inf.,par suņiem-kosmonautiem.
13/03/2009 01:04
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: