Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Latvijas bērni jūrascūciņu lomā
Publicēts 7. jūlijā, 2008.
LR Izglītības un zinātnes ministrija plāno tuvākajā mācību gadā dažādos novados pilotprojekta veidā "izmēģināt" kādu no saviem jauninājumiem - skolu finansēšanas modeli "nauda seko skolēnam". Reāli tas nozīmē, ka valsts vairs nedos naudu mazākajām lauku skolām un līdz ar to faktiski tās iznīcinās.

Potenciāli ieviešamā sistēma ietver noteikumu, ka pamatskolas ar skolēnu skaitu, kas mazāks par 106, un vidusskolas, kurās skolēnu skaits ir mazāks par 162, vairs nesaņems tiešu finansējumu no valsts. Līdz šim eksistēja kārtība, kurā pašvaldības sedza skolas tehniskos izdevumus, bet valsts finanses tika paredzētas skolotāju atalgojumam. Tātad, faktiski šobrīd valsts ne tikai grauj lauku izglītības sistēmu, bet piedevām vēl motivē skolotājus vadīties pēc kvantitātes, nevis kvalitātes principa.

Vēl pavasarī ekspertu grupa asoc. prof. Roberta Ķīļa vadībā rīkoja konferenci, kurā cita starpā tika apskatīts arī šis jautājumus; lielākā diskusijas dalībnieku daļa principu "nauda seko skolēnam" vērtēja negatīvi. Dīvaini, ka šīs grupas darba pasūtītājs, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (ministrs E. Zālāns tāpat ir minētās grupas sastāvā) no tā nav izdarījusi nekādus secinājumus un atbalsta jaunās stratēģijas ieviešanu Latvijas skolās.

Pašu ministriju aprēķini liecina, ka jauno finansējuma slieksni nesasniegtu vismaz 150 skolas valstī. Tie vairs nav atsevišķi gadījumi, bet liekas esam teju plānveida lauku skolu iznīcināšana. Tāpat jāņem vērā fakts, ka dzimstības līmenis Latvijā arvien samazinās - tātad, drīzumā gaidāms, ka šādu skolu būs vēl vairāk. Daudzi šodienas speciālisti izglītības lauciņā negatīvi vērtē iespējamo finansējuma modeli. Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Dzintra Kohva pēc diskusijām ar kolēģiem paudusi nopietnas bažas par šo jauninājumu, tāpat var minēt, piemēram, Daugavpils rajona Izglītības pārvaldes vadītāju Irēnu Bulašu - viņa visai noteikti apgalvo, ka lauki izmirs, ja slēgs skolas, piemēram, Daugavpils rajonā, kur mirstība trīsreiz pārsniedz dzimstību.

Starp citu, šodien par minēto problēmu ir iespējams lasīt arī LSDSP ģenerālsekretāra Anša Dobeļa blogā.


Komentāri (3)
Savanna: Nu ko, ar šādu projektu paveram "gaišu nākotni", proti, nezinu īpaši daudz ģimeņu, kuras dzīvojot īstos laukos, varēs atļauties sūtīt bērnus pilsētas skolās. Nav naudas, ko iedot ēšanai, transportam utt. Plus vēl risks, ka bērnam jau no 7 gadu vecuma būs jāmēro vienam tāls ceļš uz skolu un atpakaļ, kas krietni palielinās bez vēsts pazudušo bērnu skaitu, noziegumus, kas saistīti ar bērniem. Vecāki paši nevarēs izvadāt savus bērnus uz attālām skolām, bērnus vienus baidīsies tajās laist (visai prātīgi) un tas sekmēs to, ka Latvijā jaunā paaudze pratīs vien to, ko vecāki mājās iemācīs... Gandrīz kā kara laikos, kad skolas nav pieejamas un vecāki paši māca savus bērnus (ja vien arī tam pietiek laika, jo ir jāstrādā vairākos darbos un naktsmaiņās, lai pietiktu naudiņas maizei, putraimiem, ābecei un ziemas zābaciņiem)

:( Tik ļoti skumji palika!!!
Sāku meklēt iespējas pamest valsti.
07/07/2008 13:32
J.A.Z.: Es tikai gaidu to brīdi, kad kāda bērna vecāki iesūdzēs tiesā valsti un/vai kādu pašvaldību par pašu pieņemto likumu nepildi. Paskatieties Pašvaldību likumā, Izglītības likumā, Vispārējās izglītības likumos u.t.t. kas tur ir noteikt un salīdziniet ar to kā ir īstenībā. Kaut vai par tām pašām mācību grāmatām un citiem mācību līdzekļiem.
08/07/2008 13:49
LyrfeeL: Super vienkārši! 8) Fantastiski......
12/07/2008 20:01
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: