Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Latvija var būt energoneatkarīga
Publicēts 2. jūlijā, 2008.
Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partijas (LSDSP) valde, izvērtējot līdzšinējo valsts enerģētikas politiku, secinājusi, ka valsts enerģētiskās problēmas un energoresursu iespējamo krīzi var atrisināt nevis ar grandiozām gāzes vai ogļu elektrostacijām, bet gan izmantojot vietējos atjaunojamos energoresursus, kā arī realizējot nopietnu siltumenerģijas taupības politiku.

„Runājot par energoresursiem un enerģētiku kopumā, mēs vienmēr izmantojam dažādus terminus un tikai nozarē strādājošiem saprotamus skaidrojumus, tāpēc ļoti viegli aiz šiem svešvārdu savirknējumiem no sabiedrības paslēpt galveno – nespēju vai negribēšanu domāt un strādāt pie patiešām Latvijas interesēm atbilstoša problēmu risinājuma,” uzskata LSDSP ģenerālsekretārs Ansis Dobelis, „un šāda nespēja vai negribēšana var itin viegli novest Latviju pilnīgā energoatkarībā no Krievijas.”

Tādēļ LSDSP uzskata, ka valsts enerģētikas politikai jābūt balstītai uz vietējo energoresursu izmantošanu, to daudzveidību, videi draudzīgas un efektīvas enerģijas izmantošanu. „Aiz šiem politiskajiem uzstādījumiem ir skaidri saprotami enerģijas avoti,” skaidro Ansis Dobelis. „Šie avoti ir vietējā biomasa, vēja enerģija, atkritumu pārstrāde un zemes siltums.” LSDSP ģenerālsekretārs uzsver, ka mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi jau šobrīd būvē biomasas koģenerācijas staciju pie Tallinas, bet Skandināvijas valstīs tiek veidots šādu staciju tīkls. „Nav saprotams,” saka Ansis Dobelis, „kāpēc pie mums tik ļoti grūti ir panākt arī, piemēram, atkritumu pārstrādes un dedzināšanas rūpnīcas celtniecību, jo vairāk tāpēc, ka šādi mēs iegūsim ļoti nopietnu enerģijas avotu. Arī Eiropas Savienības politika pašreiz ir tieši tāda – pārstrādātajiem atkritumiem ir jādod siltumenerģija.”

LSDSP valdes pieņemtajā viedoklī analizēta arī vēja enerģijas un biomasas izmantošana, kā arī siltumenerģijas taupīšanas programma. „LSDSP šobrīd ļoti nopietni gatavo priekšlikumus un programmu tieši enerģētikas nozarē, jo no tās lielā mērā atkarīga arī Latvijas nacionālā drošība. Mums jābūt gataviem sevi nodrošināt ar energoresursiem, tikai tad Latvija būs ne tikai politiski, bet arī ekonomiski neatkarīga,” uzskata LSDSP ģenerālsekretārs Ansis Dobelis.


Komentāri (15)
Chirix: Izklausās jau labi tikai Vainis Dīvainis varētu pajautāt šādi: "Vai nav dīvaini, ka sociāldemokrātu valde iestājas par mazām biomasas koģenerācijas stacijām, bet partijas priekšsēdētājjs un Rīgas vicemērs J. Dinevičs, tā vietā lai aizstāvētu šādu labu ideju pašvaldībā, domē atklāti lobē sasteigtu un apšaubāmu megadārga tilta celtniecību?"
02/07/2008 15:10
dusk: Protams tagad valda hype no zaļajiem resursiem.
Tomēr jāatceras, nevajag guldīt naudu vēja rotoros (veca tehnoloģija), pluss visi aizmirsuši, ka tie traumē putnus. Enerģija no atkritumiem ir :D pūst jau tikai organiskās vielas tajos. Valdības apmaksāts nešķirošanas stulbums. Ta jau labāk plazmas staciju būvēt. Ja nevāc kā savādāk organiskos atkritumus, fekālijas gāzei.
P.S. Par atkritumiem Discovery sience ir labs raidījumu cikls populārzinātniskā līmenī. Kā ražot viskautko no atkritumiem: sākot ar briketēm, organiskiem minerālmēsliem, gāzes beidzot ar tiltu būvniecību. Var nodrošināt pilnu ciklu, ka tu ražo no atkritumiem un iepako atkritumos. Karoče zero waste programmas.
Man domāt politiķi ir populistiski un visā pasaulē zaļā domāšana 90% gadījumu mēģina izveidot jaunu ekonomisko burbuli, nopelnīt nevis patiešām ir efektīvi un zaļi.
02/07/2008 15:27
dusk: Un atbilde uz apgalvojumu augšā.
Latvijai ir divi atīstības ceļi: 1. fantastiskais mēs paši visu sakārtojam 2. realais atlido mazi zaļi cilvēciņu un sakārto visu mūsu vietā
02/07/2008 15:30
asmo: Pareizāk LSDSP izsaka apgalvojumu, ka Latvija var būt energoneatkarīga, tai pat laikā nepieved nekādus aprēķinus un pamattēzes, ka tas tiešām tā ir. Neviens neatbild uz jautājumu, cik mums izmaksās energoatkarība? Kas par to maksās? Cik mums maksās viena kilovatstunda? un cik maksās alternatīvi atkarīgi avoti?

Atkritumu dedzināšana? Varbūt puikas laikus sāk lobēt jaunu projektu? Cik es zinu, tas nu nav no tiem tīrākajiem enerģijas ieguves veidiem, visu pēc kārtas pečkā negrūdīsi, tāpat jāveic šķirošana, jāiegūst dievs vien zin kādas ES izmešu kvotas.

Pievienojos dusk, zaļā domāšana patlaban lielākoties ir dzīvot "zaļi" uz citu līdzcilvēku rēķina, nevis ekoloģija.
02/07/2008 15:57
dusk: http://www.youtube.com/watch?v=9fpTVF-3uFQ
ievads epizodei. pacentos :) pats materiāls ja seko nav neko graujoš tomēr tas parēzais virziens kurā domāt. tā kā mani sen interesē zaļš no tehnoloģiskā viedokļa.
02/07/2008 15:57
dusk: Man domāt Latvijā tas patēriņš ir niecīgs! apvienojot ar biomasu, sakontaktējoties ar Plasco (viņi sola būvēt staciju par velti, ja piegādā 200 tonas atkritumus dienā), paciemojaties pie ķīniešu Maglev izstrādnēm vēja jomā un tā tālāk energoneatkarība sasniedzama 10 gados. Tikai tas nenotiks!
Cik tas maksā? Labs jautājums. vispirms vajag atcelt nodokli šitiem visiem stuff. Talāk rēķinā, saules enerģija točna nav efektīva latvijā, arī ar vēju mazu mājsaimniecību projektos ir dimbā.
02/07/2008 16:09
asmo: Nu bet tomēr jāatzīst, ka materiālā minētās tehnoloģijas nav jaunizgudrojums, komposta kaudzes cilvēki veido, jau neskaitāmus (gan jau ka var saskaitīt) gadsimtus, un to, ka glicerīns deg var uzzināt kaut vai Žila verna grāmatās un skolas grāmatās var izlasīt kā no glicerīna izveidot nitroglicerīnu, ja "Noslēpumu sala" liekas par sarežģītu :)
02/07/2008 16:12
dusk: Jap. Kā jau teicu nekas graujoš. Tur tālāk interesantāk ir. Gan šķirošanas līnijas. Foršākais ir par Plasco. Un džeki, kas mēģina dažādu veidu plastmasu kopā dabūt.Tur arī viņi radioaktīviem atkritumiem ar fantazē (reali lētākais risinājums jau sen ir mest tos uz citām planētām).
Kā jau teicu cīņa ar atkritumiem ir sarežģīta. Vieglāk ir tos neradīt un aizliegt. Aizliegt beztēmā iepakot, aizliegt beztēmā izmantot (piemēram automašīnas interjers), aizliegt ... Arī aizliegt bezjēdzīgi vairoties. Tomēr diez vai ko var aizliegt un tas ož pēc režīma.
02/07/2008 16:17
asmo: Radioktīvie atkritumi uz citām planētām vai sauli ir sens sapnis, vienīgais grūti nodrošināt, lai neviena nenokristu atpakaļ uz zemes.

bet cik var iegūt kWh no vienas tonnas atkritumiem, kādreiz zinu bija 720 kWh ~2000 gadu, tagadējos datus nemaz nezinu :(
02/07/2008 16:28
dusk: Jap, grūti un nedroši lielā daudzumā palaist tos no zemes. Un efektīvāk ir nevis uz sauli, kur pa ceļam var iznīk tas aparāts un daļiņas nonākt kosmosā, bet uz kādas citas mirušas cietās planētas.

Visefektīvākie ir šitie
divreiz vairāk sanāk. tur tas dedzināšanas process interesants. dati par efektivitāti grūti pieejami zinātniskā līmenī.
http://www.plascoenergygroup.com/
02/07/2008 16:47
labaiss: Nu aprēķini cik man zināms ir. Šādā rakstā diezvai tos iespējams atspoguļot. bet pa lielam. Latvija var nodrošināt pilnībā sevi ar elektroenerģiju un siltumu NEIEPĒRKOT GĀZI vai ko citu. Iztiekot ar šīm biomasas elektro/siltumstacijām. Pēc tiem pašiem aprēķiniem, mēs pat varētu pārdot!!!

Sikāk jāvēršas pie ekspertiem.... Kautvai Atis Lejiņš daudz par šito jau ir runājis. Runājot par tiltu... Nezinu ko tur vairs lobēt tulīt jau būs gatavs :) Runājot par sarkandaugavas pārvadu LSDSp tākā ir iestājusies pret šo sasteigto būvi.
03/07/2008 12:09
labaiss: http://www.diena.lv/lat/politics/viedokli/latvija-ka-alternativas-energijas-lielvalsts

lūk šeit sīkāk
03/07/2008 12:13
guncha: Patriotiska energoneatkarība par jebkādu cenu - nu taču, cilvēki, saņemās. Labāk pērkam lētu krievu atomelektrostaciju elektrību nekā pārmaksājam par vietējo gudrinieku sociālajiem eksperimentiem. Šajā gadījumā ar elektrības cenām efektīvi paaugstinot inflāciju.
Starpcitu ar 01.07.2008. elektroenerģijas tirgus Latvijā ir atvērts un lielie patērētāji nez vai izvēlēsies vietējo, dārgo, ekoloģiski tīro elektrību, tā vietā iepērkoties lētāk kaimiņvalstīs.
16/07/2008 12:31
dita: kas nu ir, tas ir!
20/08/2018 18:46
wsss: Visai neizprotami!
20/08/2018 18:46
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: