Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Lamatas ar nosaukumu Mix.lv
Publicēts 22. martā, 2008.
Pirmoreiz tā kārtīgi paraudzījies sava mix.lv profila statistikā, vidēji stipri apstulbu. Kad savulaik cits autors mani uzaicināja te kaut ko uzrakstīt, nodomāju, ko tad es, labi ja 2-3 rakstiņus gada laikā varbūt izspiedīšu no sevis. Bet tagad jāsecina, ka divarpus mēnešu laikā kopš reģistrēšanās no manas klaviatūras ir tapis gandrīz simtiņš rakstu, turklāt atļaušos apgalvot (secinot to no lasītāju skaita un komentāriem), ka nebūt ne tie sliktākie.

Arī citu autoru darbus te lasot, var uzskatāmi redzēt, kā tie (protams, ar izņēmumiem) nerimtīgi meklē veidus, kā uzlabot savas ziņas, pasniegt tās interesantā un oriģinālā veidā, nevis atgremojot citu portālu ziņas neskaitāmās kopijās. Domājams, tieši te jau slēpjas tā īstā motivācija, kuru savulaik nespēja ieraudzīt Marta Krivade - vēlme pilnveidoties, izkopt pašiem savu darba stilu.

Mēģinot paskaidrot domu sīkāk - teiksim, es pats līdz tam nejutu vēlmi rakstīt kaut kur rakstus pat tad, ja man par to maksātu. Vienkārši uzskatīju to par sev nepiemērotu lauciņu. Tagad, dažus mēnešus vēlāk, es jūtu, ka esmu šai lauciņā mazliet ielauzījies un mani tas interesē - un piedevām arī to, ka vidusmēra lasītājs ir izslāpis pēc interesantiem rakstiem, kas nemēģina viņam "izskalot smadzenes", bet sniedz tīru un saistošu informāciju. Jo dažādos ziņu portālos un laikrakstos parasti dominē dažādu skandālu apraksti un cita negatīva informācija, parasti šādu piedāvājumu motivējot ar pieprasījumu. Nenoliedzu, ka tāda veida pieprasījums eksistē, taču vienlaikus - pagaidām kaut vai tikai intuitīvi - nākas secināt, ka aug arī jauna lasītāju paaudze, kurai interesē pavisam citāds informācijas stils, tieši tā mērķauditorija, uz kuru orientējas mix.lv un pilsoniskā žurnālistika vispār. Sīkums, bet patīkami...

Kopsavilkumā es varētu teikt tā - paldies mix.lv veidotājiem par šo iespēju. Domājams, šim žurnalistikas virzienam kļūstot populārākam, tieši no mix.lv un tam līdzīgajiem attīstīsies jaunas kvalitātes žurnālistu paaudze. Gandrīz vai gribētos runāt "vadoņu vārdiem" - žurnālistika gaišās nākotnes cilvēkam. Paldies par uzmanību.


Komentāri (6)
dusk: mix.lv kā platforma ir draņķis. Piemēram, kad no rss es tikšu uz konkrēto autoru neviss visu mix.lv listi. Tavi raksti par kino ir vienīgā pērle iekš mix.lv. Es teiktu, ja zini kas ir emuārs, kādi ir autori, kā to savākt mix.lv ir pilnīgi lieks izdomājums. Tie kas nezin nemaz nelasa šādu spam un nepavada netā tik daudz laika, lai tas 'viņiem šķistu nozīmīgi ;)
25/03/2008 19:54
Miks: dusk:
katram autoram ir savs RSS. To var atrast arī šajā lapā zem uzraksta jerry.mix.lv Piemēram, Džerijam ir http://jerry.mix.lv/rss

Nav gluži labi brēkt, ja neesi pat papūlējies vienkāršu lietu atrast. Protams, jāatzīst, ka mix.lv nebūs tik laba platforma, kā wordpress.org, jo to izstrādā simtiem cilvēku un viņiem ir milzīgs finansējums.

mix.lv ir vieta, kur vienkārši un ērti cilvēkiem ir iespējas izteikties un nodot savu ziņu pasaulei. Savukārt lasītāji ieved kārtību un sašķiro svarīgākas ziņas lapas augšgalā. Man atkal ir jāsola, bet tāda ir realitāte, ka programmētājam ir uzdoti daudzi uzlabojumi, kuriem nupat jau būtu jāienāk mix.lv lietotāju ikdienā.

Es mix.lv saredzu, kā organizētu skudru pūzni, kur visi sanes un apkopo to labāko, kas viņiem ir. Vai nu paši rakstījuši, vai atraduši, bet visu sanes vienā vietā.
26/03/2008 14:54
dusk: Tas viss ir labi Mik. To vienkāršo lietu es jau atradu tikko uzplaiksnīja mix pie interneta debesu juma. Tagad atveram netvibes, ieliekam to pašu jerry rss. Nolasās. Klik uz saites, jo gribam visu izlasīt. Un voalā esam nevis apakškategorijā (apakšdomenā), bet gan visā mix.lv listē. Rets gļuks vai speciāls mārketings? Netīkas meklēt e-pastu un sūtīt tev attēlus.

Organizētība laba lieta. Tomēr pastāv paradokss, tie kas lasa emuārus mīl un ievieš savu organizētību. Mākslīgi uzspiest? Mākslīgi veidot nesegtu komūnu? Tas pirmkārt vairs nav modē. Saturisks, masveidīgs nekad nebūs (a la myspace parādiet vienu sakarīgu lapu). ņemot vērā vidējā statistiskā latvieša ego - kvalitatīvs saturs latviešu valodā ir anormāli dārga lieta. Uz maniem uzdotiem jautājumiem varat neatbildēt.
P.S. man nekad neizdodas uz pirmo ielikt komentāru! Tas visticamāk ar ir gļuks, jo neba esmu es akls un burtus nepazīstu.
26/03/2008 21:53
Džerijs Šterns: Nez - man ne reizi šeit nav bijis problēmu ar komentēšanu.
27/03/2008 10:38
Miks: dusk:
pats esmu parakstījies uz mix.lv rss, un raksti vienmēr atveras pie autora. es pat nevaru iedomāties, kā vēl tie varētu atvērties. ja vari atsūti saiti. Rakstu būtība ir tāda, ka tie atveras tikai un vienīgi pie katra autora.

Tāda bija ideja, visu nopelnu pēc iespējas dot autoram, nevis portālam. Portāls ir tikai instruments.

Komentēt ir viegli reģistrētajiem lietotājiem. Pašreizējā kārtība, man arī nepatīk. Kad gribu komentēt ielogojos. komentēšana būs vieglāka, tas ir viens no labojumiem.
28/03/2008 12:49
dusk: Sāku rakstīt tev epastu ar ekrān attēliem. Reali tā nav tava vaina bet konkrēts netvibes gļuks, kurš izpaužās uz dažām lapām un klikšķinot tikai uz main page vidžeta (kā to latviski) virsraksta.
28/03/2008 18:15
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: