Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Kinofakti: The Matrix
Publicēts 1. februārī, 2008.
Ja jau reiz ievadrakstā pieminēju filmu "The Matrix", tad ar to, kā gandrīz visiem zināmu un ļoti populāru filmu, arī sāksim.

"The Matrix", manuprāt - bet tikai manuprāt un tikai pirmā daļa, - ir pasaulē līdz šim labākais Bībeles ekranizējums. Taču tas lai paliek.

Jau minēju, ka gandrīz viss filmas materiāls patiesībā ir filmēts Sidnejā (Austrālijā), brīžiem filmēšanas grupai bija pat diezgan grūti piemeklēt atbilstošus, ticamus apstākļus, jo principā jau filmā ir domāts, ka darbība notiek Amerikā, lai gan tieši tas arī netiek uzsvērts. Filmas sākumā, starp citu, Trinity skrējienam tiek izmantoti tie paši jumti, kas filmā "Dark City" - kuru es nereti salīdzinu ar "The Matrix", jo galvenā doma ir līdzīga abām filmām, lai arī izteiksmes līdzekļi dažādi.

Brīžiem paliek pavisam jocīgi, iedomājoties, kā izskatītos filma, ja lomās būtu citi aktieri. Tā, piemēram, Neo lomai sākumā bija ideja piesaistīt Evanu MakGregoru, vēlāk arī Leonardo DiKaprio un Vils Smits. Ir versijas, ka aptaujāti arī Džonijs Deps (kas bijis režisoru pati pirmā izvēle), Vels Kilmers un Breds Pits. Morfeusa lomā Fišburnu būtu varējis aizstāt Garijs Oldmens vai Semjuels Lī Džeksons, bet aģents Smits būtu varējis būt Žans Reno.

Atceroties raksturīgās ainas no pirmās daļas, jāatzīmē daži "sīkumi". Piemēram, pirmās telefonsarunas laikā ar Morfeusu Neo izrāpjas uz debesskrāpja apmales. Kianu Rīvss, filmējoties šai ainai, patiešām stāvēja 34. stāvā uz debesskrāpja apmales bez jebkādas drošības sistēmas. Ainiņā ar Matrix pirmo demonstrāciju un "sievieti sarkanā", lai radītu programmas atkārtošanās efektu, uz filmēšanos tika uzaicināti vairāki desmiti identisko dvīņu. Dēļ beigām tuvās ainas ar helikopteru gandrīz tika apstādināta viss projekts kā tāds, jo radās pamatīgas nepatikšanas dēļ Sidnejas gaisa telpas pārkāpumiem.

Otrās daļas filmēšanai General Motors ziedoja 300 mašīnas. Filmēšanas gaitā tās visas tika sasistas lupatās. Ainas ar daudzajiem aģentiem Smitiem tika filmētas, izmantojot dzīvus aktierus, kuriem pēc tam ar datoru izmainīja sejas. Serafa loma šai filmā tika rakstīta speciāli Džetam Lī, taču viņš atteicās filmēties. Lai pareizi izpildītu visus cīņu paņēmienus, galveno lomu tēlotāji tika trenēti astoņu mēnešu garumā. Keitai Mosai vajadzēja pat sešus mēnešus vien tāpēc, ka precīzi iemācītos izpildīt filmas sākumā redzamo "skorpiona spērienu".

Kādreiz es varbūt pārvarēšu slinkumu un uzrakstīšu vairāk par šo filmu, taču šie bija tie fakti, kas man likās visinteresantākie pašam. Patiesībā tādu īpašu faktu, sakarību un sakritību visā triloģijā ir vairāki simti un tiek publicēti arvien jauni, spēj tik lasīt.

Kinofakti: Montija Pitona spams

Kinofakti: pirmais un varbūt arī pēdējais raksts


Komentāri (1)
haris: Tiiik sena fima...
03/07/2018 16:36
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: