Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Kinofakti: Sicīliešu velns
Publicēts 19. martā, 2008.
„Mana galvenā problēma, domājams, ir veids, kā es sevi izpaužu – Jums jānodzīvo 50 gadi ar mani, lai iegūtu nojausmu, par ko es vispār runāju.” – labākais veids, kā uzzināt, kas to teicis, ir lasīt šī raksta turpinājumu.

Viņam ir četras māsas, viena no tām adoptēta laikā, kad viņa tēvs apprecējās ceturto reizi. Iespējams, tieši tāpēc, būdams gan piecu bērnu tēvs, šis aktieris pats nekad tā arī nav apprecējies. Dāmas un kungi, iepazīstieties – Holivudas slavenākais vecpuisis Als Pačino.

Nesākšu aprakstīt aktiera biogrāfiju – to katrs pats var atrast interneta lapu tūkstošos. Taču dažas detaļas tomēr gribu atzīmēt. Papildus kinoaktiera karjerai, Als Pačino ir arī tēlojis daudzos teātra uzvedumos, pats ir liels operas un teātra cienītājs. Īpaši tuvi viņam ir Viljama Šekspīra veikumi. Tāpat viņš ir strādājis arī kā skatuves komiķis un vietu ierādītājs kinoteātrī. Starp citu, no šī darba Pačino it kā esot atlaiduši tāpēc, ka pieķēruši viņu darba laikā pastaigājoties pa kāpnēm un apbrīnojot sevi lielajos sienas spoguļos – vismaz tā pats aktieris ir reiz izteicies intervijā žurnālam „Playboy”.

Nemaz neizklausās pēc pusaudža, kurš 17 gados pameta skolu, vai ne? Mazais Als uzauga Bronksas dienvidu daļā, šis savienojums ar viņa itālisko izcelsmi liekas izskaidrojam viņa tālāko kinolomu izvēli – veselā rindā filmu Pačino ir iejuties dažāda ranga mafijas darboņu, kā arī citos, ne mazākas varas pilnos tēlos (piemēram, viņš ir tēlojis pat Sātanu – un jā, aktiera mīļākā krāsa ir melna). Jāpiemin gan arī tas, ka Pačino ir tāpat atteicies filmēties vairākās filmās, kas vēlāk kļuvušas gana slavenas: „Apocalypse Now”, „Star Wars”, „Kramer Vs. Kramer”, „Born on the 4th of July”, „Crimson Tide” u.c. Runājot par Kopolas „Apocalypse Now” – šo atteikumu Als Pačino pamatoja sekojoši: „Es darītu jebko dēļ Frensisa (Kopolas), bet neiešu ar viņu karā!” Ir arī kāda loma, atteikšanos no kuras aktieris patiešām nožēlo – savulaik viņam tika piedāvāta Deiva Kujana loma lieliskajā filmā „Usual Suspects”.

Viena no šī aktiera „vizītkartēm” ir viņa īpašā, it kā mūždien aizsmakusī balss. Lai to nosargātu, Pačino kādreiz nācās ierobežot savu smēķēšanas kāri. Astoņdesmito vidū viņš smēķēja apmēram četras paciņas cigarešu dienā, vēlāk samazināja devu līdz divām paciņām, līdz 1994. gadā pārstāja smēķēt pavisam. Tagad viņš dažreiz smēķē īpašas cigaretes bez nikotīna.

Jau pieminēju aktiera izcelsmi – tad nu ir pienācis īstais laiks to izskaidrot. Stipri pēc triloģijas „The Godfather” iznākšanas uz ekrāna Als Pačino atklāja presei, ka viņa vecvecāki nāk no Korleones apgabala Sicīlijā (atgādinu, ka arī filma ir par Korleones dzimtu no šī paša apgabala un Pačino tēlo Migelo/Maiklu Korleoni). Pats aktieris gan arī atzīst, ka sākumā domājis karjeras labad mainīt vārdu uz amerikāniskāku, pie viena „legalizējot” savu bērnu dienu iesauku. Ja viņš to būtu realizējis, tad nebūtu tāda Ala Pačino, būtu Sonijs Skots…

Šobrīd liekas, ka tieši Ala Pačino lieliskā spēle filmu „The Godfather” ir pacēlusi tik augstu – taču sākumā viss bija pavisam citādi. Producenti nemaz negribēja Pačino šai lomai un, kad režisors Frensiss Fords Kopola viņam to tomēr izcīnīja, abiem nācās strādāt visai saspringtā gaisotnē, nemitīgi baidoties par savu atlaišanu. Producentu vidū aktierim bija ieviesusies palama „pundurītis Pačino”. Sava veida ironija ir fakts, ka tieši šī filma abiem bēdubrāļiem atnesa pasaules slavu un mūžīgu ievērību. Par savu piedalīšanos filmas 3. daļā Pačino pat nekautrējās pieprasīt 7’000’000 dolāru. Kopola gan par to sadusmojās un piedraudēja pārrakstīt scenāriju tā, ka filma sāktos ar Maikla Korleones bērēm. Tad Pačino piekrita „samazināt” honorāra prasības līdz 5’000’000 dolāru. Bet 2002. gada dati liecina, ka tobrīd Als Pačino pelnījis jau vidēji 10’000’000 dolāru par katru lomu.

Kamēr „Paramount” arvien vēl šaubījās, vai dot Alam Pačino iespēju filmēties Maikla Korleones lomā, viņš paspēja noslēgt līgumu ar MGM par lomu filmā „The Gang That Couldn’t Shoot Straight”. Kad „Paramount” beidzot piekrita filmēt Pačino, kompānijai nācās izpirkt viņa līgumu ar MGM. Interesants ir tas, ka loma MGM filmā tika atdota Robertam De Niro, kuram vēlāk pasaules slavu atnesa piedalīšanās „The Godfather” 2. daļā.

Ja mēs runājam par lomām, kuras aktieris ļoti būtu gribējis tēlot, - pats viņš vienmēr uzsver nožēlu, ka nav mācējis slidot. Tas bijis vienīgais iemesls, kāpēc viņam nav iedota loma filmā „Slap Shot”.

No gados jaunākiem aktieriem Als Pačino par vislabāko uzskata Kolinu Farelu – tas esot viņa secinājums pēc sadarbības filmā „The Recruit”. Savukārt, viņa sirdij tuvākā aktrise ir Džūlija Kristija, ar kuru sadarbība norisinājās jau vairākkārt pieminētajā „The Godfather”.

Michael: My father is no different than any powerful man, any man with power, like a president or senator. Kay Adams: Do you know how naive you sound, Michael? Presidents and senators don't have men killed. Michael: Oh. Who's being naive, Kay? 

Kinofakti: Viņš runā ar pilnu muti 

Kinofakti: Like warm apple pie 

Kinofakti: Amerikāņu psihs 

Kinofakti: 20 gadi nav šķērslis 

Kinofakti: Floridas donžuāns 

Kinofakti: Vorneru ģimenes lepnums 

Kinofakti: Gotham city 

Kinofakti: Dzimis Honkongā 

Kinofakti: I'll be back

Kinofakti: Rembo izmaina pasauli 

Kinofakti: Come what may

Kinofakti: I am Jack's smirking revenge

Kinofakti: Tautai jāzina savi varoņi

Kinofakti: The Matrix 

Kinofakti: Montija Pitona spams

Kinofakti: pirmais un varbūt arī pēdējais raksts


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: