Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Kinofakti: Nedienas ar gredzena brālību
Publicēts 30. septembrī, 2008.
Turpinot iesākto, aprunāsimies nedaudz par tām tīri tehniskajām grūtībām, kuras bija jāatrisina, filmējot "Gredzenu pavēlnieka" triloģijas pirmo daļu. Šis stāstījums būs tāds kā saraustītāks par citiem, jo tajā aprakstītas savā starpā maz saistītas, taču tāpat ne mazāk interesantas detaļas.

Raksta 1. daļa: 1460 olas brokastīs 

Sāksim jau ar filmas pirmo nopietnāko ainu - lielo padomi, ko noturēja Elronds. Lai parādītu, ka tā notiek ārā, ainai pievienots tāds it kā neliels sīkums - krītošas lapas. Taču cik grūti ir bijis to nodrošināt, nospiedošajai daļai skatītāju paliek neuzzināts. Pirmkārt, vairāk kā desmit filmēšanas komandas dalībnieku bija spiesti visu ainas filmēšanas laiku sēdēt uz speciāliem paaugstinājumiem virs dekorācijām un šīs lapas izmētāt ar dažādiem intervāliem; otrkārt, veselai rindai cilvēku nācās šīs lapas pirms tam veseliem maisiem savākt. Rudenī. Un Jūs taču zināt, cik ātri norautas lapas kļūst brūnas un sačervelē? Pareizi. Tāpēc katra lapa tika vēl papildus pa vienai nokrāsota. Iespaidīgs darbs vienai ainai, vai ne? Starp citu, ja reiz sākām runāt par padomēm, pieminēšu arī kādu sīkumu no citas, kura notika Rivendellā. Šons Bīns savas runas tekstu saņēma tikai iepriekšējā vakarā un nepaspēja iemācīties no galvas, tamdēļ ainā Boromirs savu runu patiesībā lasa no lapiņas, kas atrodas viņam uz ceļiem.

Ak jā, runājot par darbu - netālu no Bilbo Baginsa mājām stāvēja milzīgs koks. Tas, protams, tika izgatavots mākslīgi speciāli filmēšanai. Un katra lapiņa uz tā ir pievienota pašu rokām... Bet lielākā daļa koku meža ainās ir darināta no gumijas. Un ja jau tiek pieminēts Bilbo - izbeidziet viņu apskaust par viņa dzimšanas dienas milzīgo torti - tā arī bija mākslīga. Tāpat kā hobitu pilsētiņas tilts, kuru cēla Jaunzēlandes armija, arī torte tika pagatavota no polistirola. Jāatzīmē, ka filmēšanas grupu līdzīgi Latvijas valstij bija paralēli milzīgiem tēriņiem pārņēmis taupības gars sīkumos, tamdēļ Bilbo ballītē plānoto 144 viesu dēļ tika filmēti tikai 100. Nedaudz ietaupīt varēja arī uz vienu parūku - visas filmas gaitā ikvienam aktierim ir sava parūka, izņemot režisora knapi staigāk sākušo dēlēnu, kurš tāpat piedalās Bilbo ballītē. Viņam, kā nosprieda filmēšanas grupa, jau no dabas bija doti īstena hobitu bērneļa mati. Runājot par filmas budžetu, jāatgādina gan, ka filmas autori nebūt nekautrējās jau pirms filmas pasaulē nākšanas gūt ienākumus no faniem - viņiem tika piedāvāta iespēja par 39,95 dolāriem ieraudzīt savu vārdu speciālā sekcijā filmas noslēguma titros.

Interesants likās arī fakts, ka hobitu apdzīvotā rajona dekorācijas tika patiesībā izveidotas gadu pirms reālās filmēšanas sākuma, lai pati daba paveiktu savu daļu, liekot mājelēm un pagalmiem izskatīties dabiski veidotām, dārzos būtu reāli dārzeņi un tādā garā. Zāles garums tika "regulēts", ļaujot to apgrauzt speciāli atvestām aitām.

Bet tagad pārsviedīsimies uz pavisam citu tēmu. Dažuviet skatītāji ir apgalvojuši, ka Legolass šauj tik ātri, ka tas nemaz neesot iespējams. Un šoreiz viņiem ir taisnība - fiziski tas patiesi nav paveicams, galvenajā kaujā viņa bultas ir ģenerētas ar datoru.  Daži fani atzīmējuši vēl kādu lietu - triloģijas filmās aizdomīgi mainās Legolasa acu krāsa, no zilas uz brūnu. Tā tas tiešām esot bijis, jo Orlando Blūms nenēsāja savas zilās kontaktlēcas katru dienu, tā kā tās skrāpēja viņam acs radzeni. Lielākajā daļā "kļūdaino" ainu acu krāsa tika izlabota ar datora palīdzību, taču acīmredzot ir arī kādas lietas aizmirstas vai atzītas par nesvarīgām. Katrā ziņā vairums skatītāju nav to ievērojuši, arī es neko tādu nemanīju. Taču otrreiz tikai tāpēc vien neskatīšos šo filmu; ja Jums sanāk, pārbaudiet un man pēc tam pasakiet.

Filmas ietvaros ir rādīti arī tās ekipējuma radītāji - piemēram, Isengardes tuvumā esošās orku ieroču kalvēs strādā "WETA Workshop" kalēji, kuri patiešām kala filmā izmantojamos ieročus. Runājot par filmas rekvizītu, gribētos pieminēt arī kādu interesantu faktu par gredzeniem. Ne jau visus interesantos vizuālos efektus filmās rada ar datoru, daudzuviet ir vienkārši asprātīgi izmantotas lietu fiziskās īpatnības. Piemēram, ainā, kurā Frodo iekrīt sniegā un pazaudē gredzenu, tiek rādīts, kā viņš to ierauga un stiepjas tam pakaļ no liela attāluma, taču attēla asumā ir gan gredzens, gan pats Frodo. Lai to panāktu, tika vienkārši izmantots apmēram 6 collu diametra gredzens.

Visas ūdenskrātuves, ko mēs varējām redzēt Rivendellas ielejas skatos, ir speciāli veidotas ar iepriekš attīrītu ūdeni, kam dezinfekcijai pievienots hlors. Komandai nācās ļoti nopietni strādāt pie sistēmas hermetizēšanas, lai hlors nenokļūtu apkārtējā vidē. Pēc filmēšanas ūdens tika konteineros aizvests prom. Starp citu, pie šī paša gribētu atgādināt arī ainu, kurā Šons Ostins (Frodo draugs Sems) iekrīt ūdenī un tiek filmēts it kā zem ūdens. Patiesībā šī aina ir filmēta sausā studijā, bet viņa apmetnim viļņoties palīdzēja speciāli ventilatori. Ūdens efekts tika pievienots vēlāk ar datora palīdzību.

Un kārtējās daļas noslēgumā mazliet paslavēšu režisora īpašo izturību. Es jau te pirmīt teicu, ka diez vai tāpat vien vēlreiz šo filmu skatīšos - bet režisoram nācās katru dienu pirms kārtējiem darbiem pārskatīt nofilmēto materiālu vidēji 3-4 stundu garumā. Protams, es nebūt neapgalvoju, ka arī to nedarītu par tādu algu. Taču pagaidām man to neviens nepiedāvā.

(turpinājums sekos) 

Sērijas iepriekšējie raksti: http://jerry.mix.lv/tags/kinofakti

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: