Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Kinofakti: Mazās tehniskās viltības
Publicēts 2. oktobrī, 2008.
Sērijas iepriekšējā rakstā par "Gredzenu pavēlnieku" jau pieminēju kādu epizodi, kurā vizuālie efekti tika panākti, viltīgi eksperimentējot ar lietu fizikālajām īpašībām. Šoreiz vēlos stāstu turpināt tieši saistībā ar šādiem eksperimentiem.

Raksta 1. daļa: 1460 olas brokastīs 

Raksta 2. daļa: Nedienas ar gredzena brālību

Kā jau minēju iepriekš, filmas ainā, kurā Frodo iekrīt sniegā un pazaudē gredzenu, tiek rādīts, kā viņš to ierauga un stiepjas tam pakaļ no liela attāluma, taču attēla asumā ir gan gredzens, gan pats Frodo. Lai to panāktu, tika vienkārši izmantots apmēram 6 collu diametra gredzens. Un tādu sīku viltībiņu filmā nav mazums.

Piemēram, lai uzsvērtu to, ka hobiti ir augumā zemāki par cilvēkiem, atsevišķās ainās (piemēram, filmas pirmās daļas sākumā, kad jaunie hobiti meklē naktsmājas krodziņā) statistu lomu izpildītāji pārvietojas uz speciāli pagatavotām ķekatām. Tāpat izmantoti arī optiskie efekti - piemēram, jau pašā sākuma ainā, kurā milzīgais burvis Gendalfs brauc ratos kopā ar it kā mazo hobitu Frodo. Lai uzsvērtu augumu vizuālo atšķirību, Frodo patiesībā sēž nevis burvim blakus, bet krietnas trīs pēdas aiz tā. Hobita Bilbo māja speciāli tika uzbūvēta apmēram 35% lielumā no reālā, lai parādītu Gendalfa "garumu". Starp citu, sīkā epizode, kurā Gendalfs nejauši ietriecas ar galvu Bilbo mājas griestos, nebūt nebija paredzēta scenārijā - tas notika nejauši filmēšanas gaitā, taču kļūdu tika izlemts saglabāt beigu materiālā, lai pastiprinātu izmēru neatbilstības efektu.

Ja reiz runājam par personu garumiem, gribu noteikti pieminēt to, kas pašu ļoti pārsteidza. Neticēsiet, taču aktieris Džons Rīzs-Deiviss, kurš tēlo augumā nelielo rūķi Gimli, patiesībā ir pats garākais no filmā redzamajiem aktieriem, vismaz Gredzena brālības ietvaros - viņa augums ir 186 cm. Taču tas esot bijis ideāls augums, kas tieši atbildis nepieciešamajai proporcijai starp scenārijā paredzētajiem rūķu un hobitu augumiem. Pārējo brālības biedru vidū viņu izskats tāpat "koriģēts" ar optisko ilūziju palīdzību.

Lai savukārt uzsvērtu grāmatā minēto elfu netveramo būtību, kas nepakļaujas smagās fiziskās pasaules likumiem, arī filmā ir saglabāts kāds īpašs efekts - pavērojiet ainu, kurā brālība brien cauri biezu sniega kārtu. Kamēr pārējie grimst sniegā un cīnās ar tā pretestību, elfs vienā mierā iet sniegam pa virsu. Taču tas, protams, jau attiecas uz pavisam citu sadaļu.

(turpinājums sekos) 

Sērijas iepriekšējie raksti: http://jerry.mix.lv/tags/kinofakti

 


Komentāri (3)
bruno: Foršs rakstiņš!
15/05/2018 20:03
una: Nu baigi labi!
02/09/2018 17:41
una: Nu baigi labi!
02/09/2018 17:41
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: