Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Kinofakti: LOTR astes
Publicēts 29. oktobrī, 2008.
Par "astēm" studenti mēdz saukt dažādus mācību gaitā radušos parādus. Tad nu arī es, kam "Gredzenu pavēlnieka" tēma jau sen ir apnikusi un sākotnējais entuziasms par to rakstīt kritis, virspusēji aplīdzināšu pēdējās "astes", lai drīzumā varētu ķerties pie citām filmām.

Vispirms vēl lai minu pāris lietas par iepriekš aprakstīto triloģijas pirmo daļu, un pēc tam sekos tikai, manuprāt, vis-vis-visinteresantākās detaļas no pārējām daļām - tas liekas esam gana taisnīgi, jo jau iepriekš tiku minējis, ka pats otro un trešo daļu esmu redzējis tikai "Goblina parodiju" veidā.

Viena no patiesībā pirmajām informācijas druskām, kas mani piesaistīja domai par šīs filmas "kinofaktu" uzrakstīšanu, bija ziņa par īpašo elfu tetovējumu, kas radies kā atmiņa par piedalīšanos šai filmā. Paša Tolkīna radītajā elfu valodā rakstīts vārds "deviņi" ir radis savu vietu tetovējumā uz astoņu aktieru ķermeņiem, kuri filmā sastāvēja tā saucamajā "gredzena brālībā"; tikai viens no deviņiem atteicās - rūķis Gimli. Aktieris savā vietā pat šeit aizsūtīja savu triku dublieri... Toties filmas režisors Pīters Džeksons pats pieteicās tetovēties - jāpiebilst gan, ka viņa ķermeni tagad rotā mazliet citāds tetovējums, kas elfu valodā nozīmē "desmit". Turpmāk, redzot aktierus nākamajās filmās, Jūs varat trenēt uzmanību, mēģinot ievērot šos tetovējumus. Vienu izdevību pateikšu priekšā - Vigo Mortensena tetovēto kreiso plecu varēsiet ievērot 2007. gada filmā "Eastern Promises".

Arī ārpus tetovēšanas mākslas elfu valoda ir kļuvusi visai atzīta - un to mācās ne tikai fantasy fani. Piemēram, dziedātājas Enya's tekstu autore Roma Raijana tāpat iemācījās šo valodu un veltīja filmai divas dziesmas.

Starp citu, ja jau reiz atkal pieminējām šīs filmas sakarā vairākkārt īpaši izcēlušos Vigo Mortensenu - jāsaka, arī pēc filmas viņš centās nezaudēt ekscentrisma auru un izpirka Arvenas zirgu, lai varētu to uzdāvāt šīs lomas tēlotājas Livas Taileres divjūgam. Jāatzīmē, ka sava tēla izmantoto zirgu viņš arī nopirka - taču tā tālākais liktenis man nav zināms.

Tiktāl par pirmo daļu... Bet nu īsi par pārējām. Neskaitāmus citus faktus, ko nebūšu ne minējis, Jūs varat meklēt un atrast internetā; filmas ir gana populāras, lai tas neizrādītos tik grūti.

* vairāk kā 100 maketi un vairāk kā 1000 zīmējumi tika izgatavoti, līdz filmas veidotāji bija apmierināti ar Golluma izskatu. Starp citu, gandrīz visu laiku hobitus tēlojošie aktieri patiesībā "sarunājas" ar oranžu ping-ponga bumbiņu - Gollums tika piezīmēts klāt tikai pēc tam. Katrai ainai Golluma tēls bija jāģenerē apmēram 6 stundas. Cieta arī aktieris, kas ierunāja Golluma lomu - viņam nemitīgi nācās dzert no medus, citrona un ingvera gatavotu mikstūru, lai "ieeļļotu balsi";

* dzīvnieki šai filmā nav cietuši; visi beigtie zirgi kauju ainās ir izgatavoti mākslīgi;

* lielā kauja filmas otrajā daļā tika filmēta četrus mēnešus, lielākoties naktīs;

* esmu dzirdējis cilvēkus jūsmojam par to, cik lieliski Legolass filmā uzlec zirgā un jāj bez segliem. Nāksies tos nedaudz apbēdināt, tieši kritienā no zirga Orlando Blūms filmēšanas gaitā salauza pāris ribas... Un arī citiem negāja vairs tik viegli - piemēram, Mortensens iedzīvojās salauztos kājas pirkstos (pēc spēriena pa kāda orka ķiveri);

* kad Frodo un Sems ierodas Osgiliates pilsētā, Sems saka - "Patiesībā mums šeit nemaz nebūtu jābūt". Tas ir tāds filmas iekšējais jociņš - jo tas ir fragments, kas scenārijā ir atšķirīgs no grāmatas; grāmatā Frodo un Sems patiešām cauri Osgiliatei nemaz nedodas;

* orku karapulka bļāvienu skaņas tika iegūtas, stadionā sapulcējot ap 25'000 kriketa fanu un liekot tiem skaļi bļaut;

* lai kuplinātu Rohirrima jātnieku skaitu, vīriešus dažuviet tēloja arī sievietes ar pielīmētām bārdām.

Bet nu gan pietiks - cik var rakāties pa vienu un to pašu tēmu. Turpmākie "Kinofakti" būs beidzot par pavisam citām filmām.

Citi sērijas raksti: http://jerry.mix.lv/tags/kinofakti 


Komentāri (5)
translit: аффтар жжот, пиши есчо!
14/11/2008 12:35
Džerijs Šterns: Tencinu. Papildinājumi arī būs noteikti, tikai pēc sesijas, tagad traki maz laika. Tiekamies Kinofaktu sērijā decembra otrajā pusē.
14/11/2008 13:10
Aikis: Labais! :) Daudz incantu faktu un maz liekvārdības.
19/11/2008 01:26
cinella: diez gan forši!
15/05/2018 19:50
marta: oho, kruti!
02/09/2018 17:36
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: