Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Kinofakti: Gotham city
Publicēts 12. februārī, 2008.
Šogad bija plānota kārtējās "Batman" filmas nākšana pasaulē, taču nu tā ir apdraudēta sakarā ar galvenā ļaundara lomas izpildītāja - Hīza Ledžera negaidīto nāvi (pārdozēja miegazāles 22. janvārī). Runā, ka pārlieku daudz ainu ar viņa piedalīšanos jau ir ticis uzfilmēts un nu studija ir nokļuvusi visai nepatīkamā ķezā.

Iespējams, studija izvēlēsies darba turpināšanai kādu no iepriekšējiem lomas pretendentiem, piemēram, Robinu Viljamsu, Lačiju Halmi, Polu Betanī vai Adrienu Brodiju - bet varbūt tas būs pavisam kāds cits, jo nevienam jau nepatīk būt otršķirīgam. Taču tā ir studijas un aktieru darīšana; cerams tikai, ka projekts netiks pārtraukts pavisam.

Filmām par cilvēku-sikspārni ir gara priekšvēsture; Gotemas pilsētas vēsture ir kļuvusi par pamatu teju veselai subkultūrai. Dažādos avotos ir sīki aprakstīta tās īpatnējā arhitektūra un ikdienas dzīve, piemēram varat palasīt šo Wikipedia šķirkli.

Pirmā Betmena piedzīvojumu ekranizācija bija 1966. gada TV seriāls par cilvēka-sikspārņa un viņa sabiedroto izdarībām. Atceros redzējis dažas sērijas, kā tik tur visa nebija - gan tabletes, kas palīdz izdzīvot gāzes kamerā, gan prethaizivju aerosols, gan... Ne izstāstīt. Taču tāds Betmens, kādu mēs to atpazīstam šodien, uz kino ekrāna parādījās 1989. gadā Tima Bērtona režijā. Tas bija stāsts par Betmena un Džokera cīņu, par kuru jauna versija būs arī šogad plānotā filma.

Galvenais ļaundaris šai filmā bija Džeks Nikolsons, taču sākotnēji loma tika piedāvāta arī Viljemam Defo, Džonam Lizgovam, Džeimsam Vūdsam un pat Deividam Bovijam. Toties uz Betmena lomu pretendēja vesela rinda aktieru, taču studijas pirmā izvēle bija par labu Melam Gibsonam. Tomēr pēdējais no lomas atteicās, lai filmētos "Lethal Weapon 2". Un varbūt labi vien ir - ne jau katram pa spēkam izturēt ikdienas filmēšanās slodzi, kurā varoņa tērps vien sver 70 mārciņas.

1992. gadā pirmās filmas pēdās sekoja Tima Bērtona "Betmens atgriežas", kurā pie apvāršņa parādījās arī graciozā plēsoņa - kaķsieviete Mišela Pfeifere (sākumā gan bija doma, ka to varētu tēlot Madonna) un kāds dikti ļauns pingvīns, kurā tikai ar filmas titru palīdzību varēja atpazīt mūždien lomās tik labdabīgo Deniju DeVito. Šai filmā Betmens jau lidoja sparīgāk - viņa kostīms svēra vairs tikai 55 mārciņas.

Betmenam kļūstot populāram, sarosījās arī citi kinoļaudis. Nākamās divas filmas izveidoja režisors Džoels Šumahers. 1995. gadā tā bija "Batman Forever", kurā viens no pasaules ļaunuma reprezentētājiem bija komiķis Džims Kerijs, bet otrs - vīrs melnā, Tomijs Lī Džonss, bet 1997. gadā - "Batman & Robin", kur galvenais ļaundaris bija jau atkal mūsu pēdējā laikā bieži pieminētais Kalifornijas gubernators (bet papildus tika apspriestas Entonija Hopkinsa un cīkstoņa Halka Hoginsa kandidatūras). Betmena lomā pirmajā filmā iejutās Vels Kilmers, bet otrā - Džordžs Klūnijs. Klūnijam presē pēc tam mēdza jautāt, kā tas nācies, ka viņa jaunā palīga Robina tērpam "grēku zonu" sedzošā daļa ir bijusi krietni iespaidīgāka nekā viņam pašam... Toties Kerijs vairāk posta nodarīja nevis savai reputācijai, bet mēbelēm - runā, ka, trenējoties virpināt scepteri, viņš esot tās sadauzījis labi krietni.

Garāmejot jāpiemin arī 2004. gadā parādījusies filma par Kaķsievieti, taču tā sevišķu popularitāti neieguva. Toties gadu vēlāk uz ekrāniem tika palaists īsts meistardarbs - Kristofera Nolana režisētā "Batman Begins". Šeit Betmena lomu pārņēma ne mazāk lieliskais aktieris Kristians Beils, kurš pazīstams kā ļoti īpašu lomu kolekcionārs. Gan par šo filmu, gan arī minēto aktieri es noteikti gribēšu uzrakstīt atsevišķu rakstu, tāpēc - gaidiet!

Kinofakti: Dzimis Honkongā 

Kinofakti: I'll be back

Kinofakti: Rembo izmaina pasauli 

Kinofakti: Come what may

Kinofakti: I am Jack's smirking revenge

Kinofakti: Tautai jāzina savi varoņi

Kinofakti: The Matrix 

Kinofakti: Montija Pitona spams

Kinofakti: pirmais un varbūt arī pēdējais raksts

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: