Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Biznesa augstskola Turība
Publicēts 9. jūlijā, 2009.
Laiku pa laikam, dzirdot pieminām augstskolu "Turība", ļaudis metas atkārtot kaut kur senāk dzirdētas frāzes par to, ka šajā skolā nozīme ir tikai naudai, diplomi ir pirkti un darba devēji uz tiem neskatoties. Arī es, jāatzīst, reiz biju šo klišeju pārņemts - tieši līdz tam brīdim, kad apstākļu sakritības veidā pats nokļuvu "Turības" studentu lokā un biju pavadījis tajā pirmo nedēļu. Gribu to pastāstīt arī Jums - kā nekā ar joni ir pienācis tas laiks, kad topošajiem studentiem jāizvēlas sava nākamā augstskola.

Pirmais "arguments", kas izskan pret BAT, visbiežāk ir par atzīmju pērkamību un mācību "haļavu". Nezinu, varbūt es vienkārši esmu stulbs un/vai akls, taču patiesi mācoties neesmu manījis pat ne mājienu uz tādu iespēju, nerunājot nemaz par tendenci. Gluži otrādi, es varētu vēl piebilst, ka mācību noslogojums šeit jau pirmajā gadā bija krietni intensīvāks kā citur - vismaz salīdzinājumā ar LU, kur tāpat esmu studējis un ieguvis savu pirmo augstāko izglītību. Līdzīgus apliecinājumus esmu dzirdējis no kolēģiem, kas nākuši arī no citām Latvijas augstskolām, taču par tiem pats galvot nu nekādi nevaru. Katrā ziņā, mācīties ir bijis grūti, bet vienlaikus arī interesanti, jo "Turībā" kopumā studiju uzsvars tiek likts uz to teorijas daļu, kas ir jau no pirmajām studiju dienām pielietojama praktiski arī ārpus skolas teritorijas. Runājot par praktisko pusi: BAT piedevām ir ieviesta sistēma, kas motivē uzsākt zināšanu pielietojumu - viens no piemēriem ir studiju maksas atlaižu sistēmu, kuru var izmantot, iesaistoties dažādos pašai BAT noderīgos pasākumos un organizējot attiecīgas aktivitātes personīgi.

Kas attiecas uz studiju maksu vispār - atzīstu, tā nebūt nav no lētākajām. Taču studējot ir arī jūtams, ka tā ir ieguldīta lietderīgi - daļēji nauda nāk atpakaļ studiju izdales materiālos, internetlietojuma stundās u.c. resursu veidā. Šajā ziņā gan nāk prātā arī viens mīnuss - skolas datorsistēma ir nedaudz novecojusi, interneta sesijas mēdz "ieilgt". No otras puses, man pašam tas nekad nav licies svarīgi - tāpat internetu, tai skaitā arī BAT studentu resursus pārsvarā lietoju no mājas un darbavietas datoriem, nevis skolā. Kas attiecas uz studentu informācijas e-sistēmu, tā ir izveidota pietiekami ērta un intuitīvi apgūstama. Patiešām reizēm ir nācies sajūsmināties par to, ka knapi atbrauc mājās no eksāmena, bet atzīmes ir jau elektroniski pieejamas. Tāpat tur ērti atrodami ir studiju grafiki, aktuāls lekciju un eksāmenu telpu saraksts u.c. noderīga operatīvā informācija, kas reizēm ļoti atvieglo studenta dzīvi.

Kas man šobrīd, tā saucamajos krīzes apstākļos, liekas pietiekami svarīgi - BAT studiju līgumā garantē, ka studiju maksa nemainīsies un visu mācību periodu saglabāsies tāda pati kā 1. kursā. Taču tas, jāatzīst, nebija sākotnējais kritērijs, kāpēc izvēlējos iestāties BAT. Manā gadījumā tā bija pēkšņa ideja, ka derētu iegūt vēl vienu izglītību - un tas tika izlemts brīdī, kad citās augstskolās uzņemšana mani interesējošajā specialitātē bija jau beigusies. Tas ir, tā bija beigusies arī "Turībā", taču ar niecīgu piemaksu man ļāva tomēr iesniegt dokumentus ar kavējumu - un, piemēram, kārtot datorizēto angļu valodas eksāmenu turpat uz vietas studiju informācijas centrā, hehe. Hm, varbūt tieši šīs labvēlīgās attieksmes dēļ centra telpas ir iecienījis augstskolas talismans - baltais kaķis (attēlā)? Ja nāksiet iesniegt dokumentus, pavērojiet - viņš tur uzturas visai bieži.

Runājot par attieksmi, tas bija pirmais, kas man tā īsti iepatikās "Turībā". Un te es domāju ne tikai jau minēto, bet vispār visu skolas darbinieku attieksmi. Savā ziņā tā ir gandrīz sektantiska - šie cilvēki ļoti mīl savu darbu, un ja tomēr nemīl, tad vismaz ļoti pārliecinoši izliekas, heh. Diezgan grūti ir to vārdos izstāstīt, taču īsumā varu teikt, ka tai pašā LU man vēl pat 4. kursā nebija tās patriotiskās piederības sajūtas, kādu parasti piedēvē studentiem, kamēr "Turībā" tā radās jau pirmajos pāris mēnešos - galu galā, tāpēc jau top šis raksts. No ikkatra darbinieka, tai skaitā pasniedzējiem, ir jūtama cilvēciska cieņa pret studentiem - šeit es nedomāju draudzīgumu un pārspīlētu labvēlību, bet tieši attieksmi pret studentiem kā pret personībām, nevis kārtējo masu, kas plūst cauri izglītības sistēmas dzirnakmeņiem.

Ir arī tādas nelielas nianses, šķietami sīkumi, kas tomēr psiholoģiski uzlabo cilvēkiem omu - un tas reizēm nozīmē ļoti daudz. Piemēram, pavārs, kas ēdnīcā garāmejot novēl labu apetīti, vai gaitenī izliktās ikdienas plāksnītes ar vārda dienām - sīkums, bet patīkami. Kā jau mēs visi zinām, pozitīva noskaņa rada pozitīvas domas, bet pozitīvas domas - pozitīvu darbību. Šai ziņā paldies jāsaka arī lielai daļai pasniedzēju - viņi apzinās, cik liela nozīme ir pozitīvai komunikācijai, un ir mācējuši pozicionēt sevi studentu acīs nevis kā snobiskus, "no tautas atrautus" prātvēderus (kā nez kāpēc cenšas pasniedzēji atsevišķās mācību iestādēs), bet gan tieši kā atraktīvus, mūsdienīgus, progresīvus biznesa speciālistus.

Ko vēl lai piebilstu... Ja man būtu piecu baļļu sistēmā jāvērtē studijas "Turībā", es atbildētu sekojoši:

Studiju kvalitāte - 5

Tehniskais nodrošinājums - 4

Psiholoģiskā vide - 5

Pasniedzēju kompetence -5

Manuprāt, gana labi rādītāji, lai kāds no lasītājiem izvēlē izšķirtos par labu "Turībai". Taču kopumā jau tas ir tikai mans subjektīvais vērtējums, kuru katrs var pārbaudīt vien uz savas ādas - tad nu nāciet un vērtējiet! Varbūt vēl kādu gadiņu sagadāmies pat kolēģi vienotā studiju programmā.

www.turiba.lv


Komentāri (22)
Džeina: Nu gan slavas dziesmu nodziedāji :)

Btw, studiju maksa arī LU nemainās. Kad paskatos, cik es maksāju, un jāmaksā tiem, kas šogad iestājušies, mati ceļas stāvus.
09/07/2009 12:02
Daiga: Es gan neesmu students, tikai maksātājs, taču man nav pieņemams, ka students pats sev sameklē prakses vietu, ne reizi viņam šai laikā nav jābūt uz nodarbībām, taču par studijām tik un tā jāmaksā. Gribas apšaubīt studiju kvalitātes un samaksas samērību. Bet, kā jau minēju, neesmu šīs augstskolas students, tikai studējošā "naudas maks". Piekrītu, ka atzīmes tik un tā jānopelna.
09/07/2009 12:16
Laura: Lai kā daudzi censtos nopelt Turību, es nepar kādu naudu neietu mācīties citur.. kad es dzirdu, ka citās augstskolās studenti ziemā salst pie veciem logiem un skatās uz bargiem, sasodīti veciem pasniedzējiem, kas lasa no dzeltenām kladītēm, tad man pārskrien šērmuļi un tad pārņem siltums, ka es mācos tieši Turībā.
Te ir viss - komforts, kolosāla atmofēra, daudz ēdiena :D, superīgi cilvēki, tiešām ļoooti draudzīgi, super pasniedzēji, kas var būt kā savi "čomi", labvēlīga attieksme, pretīmnākšana un, protams, vēlme mācīties.. jo, ja ir viss iepriekš minētais, pašam ir prieks mācīties.. Un galvenais, ka arī mācību viela ir ļoti dažāda, ļauj uz lietām paskatīties no vairākiem skatu punktiem, iegūt lielu pieredzi un ļoti daudz praktiskā darba, kas audzina raksturu..
Ne par ko nemainītu savu Turību, tās ir manas mājas :)
Tik tiešām ir tā, ka pasniedzēji vērtē katru individuāli un lielākā daļa pat zin studentu vārdus.. un tas man šķiet kkas WOOW
Vienmēr,ja aiziet sarunas par skolu, es varu stundām ilgi pļurkstēt cik mūsu skola ir kolosāla
Gribas, lai citi arī saprot, par ko mēs tā priecājamies mūsu skolā. bet to patiešām sapratīs tikai tie, kas te mācās :)

Katrā ziņā šī ir skola, ko rekomendēju cilvēkiem, kas ir gatavi iet līdzi laikam, justies novērtēti, iegūt zināšanas un daudz draugu :)
09/07/2009 21:09
nuucha: Tieši manas domas! Bingo!
09/07/2009 21:46
Sabīne: Mīlu Turību!
Mācos tikai pirmo gadu un esmu sajūsmā!Nevaru iedomāties sevi kādā citā augstskolā, kurās ir tik nežēlīga birokrātija, ka labāk pat nesākt kaut ko skaidrot. Esmu ļoti apmierināta ar mācību vidi un kvalitāti!
Es domāju vai nu tu mīli šo skolu vai arī vienkārši tā nav tava vieta-bet tas jau laikam ir atkarīgs tikai no mums pašiem un mūsu priekšstatiem, aizspriedumiem un vēl daudz kā cita!
Lai veicas mācībās un visās citās dzīves frontēs, lai kur jūs arī studētu vai studējāt :)
09/07/2009 23:44
el ei: augstskolā oganizētība ir uz visiem 100! To es novērtēju, jo ne mazums dzirdēts par citu augstskolu organizētību, un man tas ir svarīgi lai viss notiek pareizā laikā un īstajā vietā. Maksa par skolu nebūt nav liela! un man patīk tas, ka tā ir konstanta visu studiju laiku.
+internets pieejams jebkurā vietā augstskolā
+komforts, (siltas, tīras, svaigas, gaišas telpas) - jūties kā mājās.!
+ļoti labi pasniedzēji, bieži nāk vieslektori no dažādām darba vietām, lai izstāstītu reālo situāciju darba tirgū, kā arī varam brīvi ar viņiem komunicēt, lai uzzinātu sev interesējošos jautājumus, un nerunāsim vispār par tiem ārzemju vieslektoriem, kuri atved uz mūsu augstskolu ļōti noderīgu informāciju, un pats galvenais, ka arī ar viņiem ir iespēja brīvi komunicēt un tādā veidā dibināt lieliskus kontaktus!
+papīrs printēšanai par velti (ir limits, bet es vēl nekad viņu neesmu iztērējusi)
+ļoti laba bibliotēka, tad atseviškā telpa ar datoriem, tajā milzīga izvēle žurnāliem (arī ļoti labiem, izglītojošiem), kurus brīvajos brīžos var lasīt, un ir pieejama arī klusā telpa, kurā var strādāt pastāvīgi, ja ir grūti koncentrēties troksnī.
+ar to augstskola neaprobežojas un regulāri tiek attīstīta, piemēram šogad augstskolā tika izveidots apūtas stūrītis studentiem

tas ir tas ko es tagad uz sitiena varēju pateikt, bet ir vēl daudz labu lietu šajā augstskolā! :) tas ir MANS viedoklis, nemaz necenšos kādu pārliecināt, man tur patīk un viss!
11/07/2009 10:54
Kārlis: Nu ja nu ja.. visi ta sāk kuri tur mācas... forša augskola.. aha. Tagad tu samaksāj naudu un visiem grib pateitk ka ir vērts tur mācīties. Nestasti pasakas. Būtu gudrāks... 100% mācitos labak NORMĀLA augskolā budžetā.

"Te ir viss - komforts, kolosāla atmofēra, daudz ēdiena :D, superīgi cilvēki, tiešām ļoooti draudzīgi, super pasniedzēji, kas var būt kā savi "čomi", labvēlīga attieksme, pretīmnākšana un, protams, vēlme mācīties.."

Bet kur kkas rakstīs par mācībam? Es neredzu. Protams ēdiens ir ļoti svarīgs... aha. Bet kur mācibu kvalitātē??

"sasodīti veciem pasniedzējiem, kas lasa no dzeltenām kladītēm, tad man pārskrien šērmuļi un tad pārņem siltums, ka es mācos tieši Turībā."

Tiem veciem pasneidzejiem ir metodika. Kuru viņi izstrādājuši 30gadus atpakaļ... tu doma ja Turibā atnāk kads 25 gadu vecs "pasniedzejs" ar laptopu tu kļusi gudrāks?
11/07/2009 12:39
Morgans: Kārli, tu vispār rakstu izlasīji? Tur arī par mācību kvalitāti ir teikts pietiekami, bet teksts "normālā augstskolā" mani sasmīdināja, kura tad ir tā normālā, Latvijas universitāte un rtu? :D :D :D
11/07/2009 17:43
Lindiņš: un tu Kārli domā, ka ir otrādi? ka mūsdienīgs pasniedzējs ar laptopu iemāca mazāk nekā padomju laika metodiķis? mūsdienās nozīme ir praktiskajām, progresīvajām zināšanām, nevis kaut kādai iesīkstējušai filozofijai.
11/07/2009 22:18
Alex: Esmu pabeidzis Turību 2005.g. Cēsīs un turpināju citā augskolā un viēnmēr atceros Turību, lektorus un to ko viņi mācija. Pateicoties Turībai turpināt citā augskolā bija vieglāk, jo biju sev izstrādāis savi iekšējo disciplīnu. Salīdzinot ar citu augskolu Turībai gan mācības kvalitāte, gan pasniedzēi, gan tehnisku nodrošinājumu un t. t. bija labāks.
12/07/2009 21:46
Džūl: Ja nenāktu jauni pasniedzēji un visu laiku mācītu vecie pēc kaut kādām aizvēsturiskām metodēm, tad pasaule vispār neietu uz priekšu. Vajag jaunas asinis, jaunas idejas, jaunas metodes. Cik tad ilgi var braukt cauri uz manas vecmāmiņas pasniedzējiem, kas jau tajā laikā viņai likās veci?! BAT tajā ziņā ir soli priekšā daudzām citām augstskolām, kas vēl joprojām paļaujas tikai uz savu "vārdu".
14/07/2009 10:45
Agnese: Studijas Turībā ir augstā kvalitātē, studiju maksa arī ir gana augsta, taču studējot var pārliecināties par to, ka tas ir to vērts.
Pasniedzēji profesionāļi un praktiķi, arī ļoti prasīgi. Turībā iekšējie procesi ir labi plānoti un organizēti, kas atvieglo mācības - bibliotēka ar elektronisko datu bāzi, ar iespēju pasūtīt grāmatas, interneta pieejamība, lasītava, pasniedzēji vienmēr ir iepriekš sagatavojušies lekcijām un nāk ar sagatavotām prezentācijām, turklāt nevis vienkārši nolasa tekstu no tām, bet sniedz vērtīgu pieredzi no prakses utt.
...un galu galā... svarīgi ir tas vai mācības tev patiešām interesē un tu gribi mācīties...jo Turībā patiešām IR jāmācās! Pati studēju neklātienē un varu teikt, ka pirmais kurss bija "īstas ugunskristības":-)
14/07/2009 20:32
Intars: Negribu dziedāt slavas dziesmas BAT, bet vienu zinu gan, ka Turības iegūto zināšanu un savas dedzīgās vēlmes rezultātā esmu pirms vairākiem gadiem dibinājis savu uzņēmumu, kas attīstās. Ir bijuši daži feileri, bet kopumā augstskola ir pat ļoti OK :) To varu teikt ar 6 gadu iegūtu pieredzi šajā augstskolā.
08/08/2009 16:43
Zaiga: es arī pabeidzu Turību, 2004. gadā un uzskatu, ka esmu ieguvusi ļoti daudz!!!
10/08/2009 13:06
Linda: Sveiki!
Es tikai šogad iestājos Turība, bet man tomēr ir izveidojies savs viedoklis...
Patiesībā mācoties jau vidusskolas pirmajā klasē es teicu, ka mācīšos šajā augstskolā, man pat nebija citas alternatīvas, šī skola mani piesaistīja.
Tad pienāca tā diena, kad bija jāiesniedz dokumenti, aizbraucu uz Rīgu, iegāju augstskolā- tā vienkārši mani savaldzināja. Laipnība, sirsnība un tikai pozitīva attieksme no personāla. Otrkārt man svarīga ir estētiskā bauda, ko gūstu. Šajā skolā ir telpas, kas atbilst maniem kritērijiem-tās ir kārtīgas, atbilstošas mūsu laikam, gadsimtam, tajās nevalda riebīgā PSRS laika gaisotne kā vairumā Latvijas augstskolu.
Un par maksu teikšu tā- esmu gatava maksāt jebkādu summu, lai iegūtu prestižu izglītību, kā arī mācītos skolā, kurā ir pozitīva gaisotne, kas stimulē uz pozitīviem darbiem.
Es varu teikt, ka jau tagad sajūtu sevī Turības patriotu.
10/08/2009 17:52
Sdds: Lai nu kā, esmu ļoti apmierināta Turībā. Attieksme, kad cilvēkam nav jālūdzas lai uzzunātu kaut ko vai pārkārtojam eksāmenu ir super ! Biju ar draudzeni ceļojumā, abas mācamies augstsokolās. Tās nedēļas laikā man un viņai bij daži k.d. es vnk izņēmu atļauju un nokārtoju noteiktā laikā. Viņai vajadzēja nez kā lausts pasniedzēju, lai viņa ar varētu nokārtot k.d un izņemt atļauju. Nezinu kā Jums, bet man patīk cilvēciska attieksme!
15/08/2009 11:04
Aija: M, nu ja godīgi ..mācoties Turībā 4 gadus, paralēli iezagās doma, ja nu tās citas augstskolas ir labākas? Un , ķeksīša pēc aizgāju uz valsts augstskolu, lai jau būtu, ja kādam vajag :) pat uzņemšanas komisijā tā godīgi atbildēju, kad vaicāja, kāpēc izvēlējos LU nevis Turību, lai turpinātu mācības maģistratūrā. Esmu pabeigusi, nekādas problēmas .. , bet atšķirību īsti neizjutu. Jo jau iestājeksāmenu laikā ieraudzīju pasniedzējus no Turības grozamies pa LU telpām .. tad iekšēji radās, jautājums..kā tad lai izmēra kur labāk , jo tie paši pasniedzēji pretī vismaz 20 %. Tad paliek tik tie apkārtējie apstākļi, telpas, studentu serviss. Piekrītu - birokrātija bija 3 x leilāka, lai kaut ko izdrītu , piemēram saistībā ar studiju kredītu- jāstaigā turp šurp, kamēr normālas atbildes saņem, bet nu tai pašā laikā iemāca neatlaidību.., kas noder dzīvē saskaroties ar valsts iestādēm vispār :)) neviens, neko rokās neiedos, jāiet , jādīc, jālūdzās un tad iegūsim rezultātu. Tā laikam slēptā mācība :))) Turībā šie jautājumi likās 1 dienas pasākums.
01/11/2009 14:58
Ligita: Turībā beidzu maģistrus. Esmu gandarīta, jo programma bija ļoti interesanta, un, kas pats galvenais, praksē noderīga. Man patika attieksme gan no pasniedzeju, gan darbinieku puses.
16/11/2009 16:06
Anete: "lielākā daļa pat zin studentu vārdus.. un tas man šķiet kkas WOOW"

izlasot šo, es tikai iedomājos "oho, citur ir arī pasniedzēji, kas nezin studentu vārdus?"

patiess prieks, ka mācos Ventspils Augstskolā, jo šī augstskola ir ne tikai labāka par Turību (tas protams ir mans subjektīvais viedoklis, bet šādi saku, jo VeA visos punktos liktu 5), bet arī valsts augstskola, kas nozīmē, ka te ir budžeta vietas, un man par studijām nav jāmaksā, kā tas būtu Turībā..
p.s. VeA uz vienu studentu izdod visvairāk naudas no visām augstskolām Latvijā
p.p.s viens gan - VeA ir maza augstskola un programmu izvēle nav tik plaša kā citur, bet tāpēc jau arī te ir tāda saliedētība un neesam nekāds masu produkts :)
25/11/2009 19:43
Proza: kas tev liek domāt, ka Turības studenti ir masu produkts? jeb jums jau saknē VeA iemāca būt aprobežotiem?
26/11/2009 00:49
Anete: Nesaku, ka tādi ir Turības studenti, bet citās augstskolās tā gan jau ir, teiksim - LU.. Būt aprobežotiem gan šeit nemāca - tieši pretēji; pasniedzēji ir ieinteresēti studentu izaugsmē.
26/11/2009 16:10
TanjA: Man tomēr patīk šī skola!
13/05/2018 18:48
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: