Profesija: graustologs
Mājas lapa: http://whiterabbit.lv

es biju tas melnais kaķis, kas pārskrēja tev ceļu

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Autortiesību aizstāvju īpašās izklaides
Publicēts 17. oktobrī, 2008.
Pēdējās pāris dienās aktīvos tehnoloģiju lietotājus satraucis jautājums par autortiesību aģentūras "AKKA/LAA" ierosinājumu piemērot papildus nodokļus par dažādiem datu nesējiem, tai skaitā mobilajiem tālruņiem un zibatmiņām, bez kuru lietošanas nav iespējama teju katra valsts iedzīvotāja ikdiena.

Arī šeit, MIX portālā, par to jau ir bijis rakstīts, tomēr gribētos specifiski izcelt dažas lietas, kuras arī pašam nav īsti skaidras. Varbūt atradīsies kāds, kas varēs man, muļķim, tās paskaidrot?

Piemēram, aģentūras ierosinājumā ir kāds interesants punkts: "...jāiekasē nesēja atlīdzība par tādiem mūsdienīgiem tukšajiem nesējiem kā atmiņas kartes, izņemot xD standarta kartes..." Hm. Ar ko tik atšķirīgas un īpašas ir xD standarta kartes? Arī tajās taču ir iespējams reproducēt svešus autordarbus.

Protams, nav arī īsti skaidra šī nodokļa vispārējā jēga - arī iepriekšējā likuma redakcijā. Kāpēc nodoklim par datu nesējiem būtu jāskar tos, kas šos nesējus neizmanto svešu autordarbu reproducēšanai?  Bez šaubām, no budžeta viedokļa ir jau ļoti ērti uzlikt nodokli, teiksim, mobilo tālruņu lietotājiem, pie kuriem pieder gandrīz viss valsts iedzīvotāju kopums. Taču vai tad mobilo tālruņu primārā funkcija ir autordarbu pavairošana? Nemaz nerunājot par to, ka likuma ietvaros vismaz audio diskiem ir atļauts izgatavot vienu kopiju personīgai lietošanai; par citiem darbu formātiem neesmu informēts šai sakarā.

Ierosinu AKKA/LAA apdomāties, vai nevajadzētu likumprojektā pievienot ideju par papildus nodokli visiem tiem, kuriem ir rokas. Galu galā, ar tām var nospiest pogu uz CD rakstītāja, norakstīt dzejoli vai uzgleznot gleznu pēc sveša parauga. Jā, un daži māk satvert otu arī ar kājām.


Komentāri (11)
Erika: pats stulbākais, ko esmu dzirdējusi sakarā ar autortiesībām ir tas, ka pēc kāda tava radinieka bērēm, ja tev ir bijis pasūtīts muzikans, kurš spēlēja skaņdarbus, kuru autori nav miruši jau 50 gadus, tad tev var atnākt RĒĶINS par autortiesībām. tas pats ir ar kāzām. un man vienā no lekcijām stāstīja par tām nodevām māklsiniekiem, pērkot tukšas CD matricas, taču diemžēl neatceros, ko tur vēl tai sakarā teica..
17/10/2008 14:37
Holmss: Ņemot vērā, ka muzikants drīkst spēlēt, ko viņš vēlas, tad, ja šim visam ir pierādījumi, tad AKKA/LAA sev taisa lielas nepatikšanas.
17/10/2008 15:40
NighttraiN: Nepateikšu kur tieši, bet esmu lasījis „Olympus” dokumentāciju kur tika pieminēts kā xD karšu izstrādei bija nepieciešama trešās puses dalība (nosaukumu diemžēl no galvas nepateikšu) kurai piederēja patents uz kādu no karšu ražošanā izmantotiem komponentiem. Bez tā, xD formāts nevarēja rasties tāda veidā, kāds tas ir pazīstams tagad. Bet ne par to iet runa. Tieši tā trešā kompānija, sakot ar 1993 gadu ir bijusi viena no aktīvākiem autortiesību atbalstītajiem, veicot lielas investīcijas ASV autortiesību organizācijas RIAA fondos, antipiratisma atbalstīšanas nolūkos. Iespējams tieši dēļ tā, xD formāts netiks aplikts ar nodokli, kompensējot to ar ražotāja investīcijām. Tas protams ir mans viedoklis. Runājot par autortiesību nodokli kā tādu, es personīgi pilnīgi atbalstu šādu nodokli. Skanēs naivi bet tomēr, jo lielāka autoratlīdzībā māksliniekiem, jo interesantāka pasaulē mēs dzīvosim turpmāk baudot arvien jaunus un jaunus gara darbus.
19/10/2008 18:00
Džerijs Šterns: Vai tad runa ir par to? Autoratlīdzība, bez šaubām, ir derīga lieta - taču vai tā mākslīgi jāpalielina uz to cilvēku rēķina, kam ar autordarbu "patērēšanu" nav nekāda sakara?
19/10/2008 18:06
Savanna: Skaidrs, Latvijā vairs šādas lietas pirkt nebūs jēga... Jālūdz, lai radi no Anglijas sūta gan matricas, gan flešus utt :)
20/10/2008 09:47
Džerijs Šterns: Nu TIK traki jau arī nav vēl, neba matricas ir tie dārgākie produkti :D
20/10/2008 10:04
Aikis: Starp citu, par šo tēmu jau bija ļoti gari sarakstīti komentāri arī citās blogeru lapās. Viens no visinteresantākajiem momentiem bija, ka spriežot no izdevumu un ieņēmumu atskaites autoratlīdzībās nekas īsti tā arī netiek atmaksāts. Lielākais kumoss aiziet administrācijai algās.
20/10/2008 17:01
NighttraiN: C'mon cilvēki! Nu nemanīs to nodokli nu. Likumprojekts parēdz USB flash atmiņam, flash atmiņu kartem kā arī plaukstdatoriem piemerot 1,50 Ls maksimālu nodokli, savukart mobiliem telefoniem kuri spēj atskaņot mūzikas failus, 3,00 Ls. MP3 plejeriem plano ievest pavisam smieklīgu nodokli 1 lats. Savanna par kādam ārzemem tiek runāts??? Radi Anglijā starp citu, no savas kabatas maksā tā sauktu utilizacijas nodevu, kura tiek pielietota visam elektroierīcem,flashiem tajā skaitā ;) vai tad labāk ir samaksāt divreiz vairāk? Par pasta pakalpojumiem, un utilizacijas nodevu angļiem, nekā atbalstīt pašmāju mākslinieku?
Aikis, starp citu nezinu nevienu gadijumu, kad makslinieks nesaņemtu patapinašanas atalgojumu no "LAA"
P.S. Sorry par garumzīmēm, drukaju no nelatviskota P.C.
21/10/2008 00:21
AxL: laacz ir pamanījies uzrakstīt samērā interesantu rakstu par šo tēmu. Tur vienā komentārā izskanēja interesanta doma aplikt ar nodokli arī baltas papīra lapas, jo tas taču arī ir sava veida datu nesējs.
Domāju, ka tieši šī brīvā kopēšana/piratēšana (sauciet kā gribat) liek māksliniekiem nedaudz iespringt un meklēt jaunus veidus kā pelnīt. Tas dažos gadījumos varētu šīs mākslas patērētājiem būt labvēlīgi. Piemēram, mūziķiem būtu vairāk ''jāspiež'' uz končiem, nevis disku štancēšanu. Un, kā mēs visi zinām, daži superstāri dzīvajā ne īpaši labi izklausās.
Mainās laiki mainās tikumi...
26/10/2008 18:45
Jana: Sarežģīti tomēr!
15/05/2018 19:56
Sergejs: Bezgala jokaini..
02/09/2018 17:39
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: